Black Flag: Damaged

Širi ljubav, podijeli ovo!

Posljednja izmjena 27/09/19 by SuperExtraZona

Sirova nekontrolirana energija, frenetična brzina svirke i osobnost Henry Rollinsa su učinili od prvog albuma Black Flaga kamen temeljac hard-core punka.

Black Flag: Damaged; 1981.; SST; Hard-core punk

Greg Ginn je rijetko priznati genije iza Black Flaga i svoje izdavačke kuće SST koja je izdavala Husker Du, Minutemen, Descendentse i Sonic Youth na njihovim počecima. Jedini je stalni član benda, njegov lider i glavni autor tekstova. Originalan tip je koji je firmu pokrenuo s 12 godina jer je bio radio-amater i da bi dilao dijelovima elektronike, vegetarijanac je od 17-e godine (rođen 1954., to je bilo 1971.),a vegan od 1998. godine. Iako je „Damaged“ posložio ono što danas znamo kao hard-core punk kao agresivnu i konfrontirajuću glazbu, Ginn je s Black Flagom išao još dalje i konfrontirao se sa samim hard-core i Black Flag fanovima radeći od kasnijih albuma spore sludge metal simfonije.

Temelj američkog undergrounda

Eksplozivnost, osobnost i originalnost su negdje u kodu Black Flaga, njihovog prvog albuma „Damaged“ i Henry Rollinsa koji se smjestio na vokalu. Kaos i nered koji se valjaju kroz zvučnike pratili su pripremanje prvog albuma par godina s otkazivanjem trojice vokalista dok se nije pojavilo Rollins. Slijedilo je isto i nakon izdavanja albuma koji propali distributer nije davao u opticaj pa tužio SST nakon što su to učinili sami. Bez obzira na to, bend je u nekoliko godina i nekoliko EP-a, te hrpu koncerata stvorio vojsku fanova koji su trebali baš ovo.

Obrazac motiva i tema zajedničkih svakome od razočaranih, frustriranih i „oštećenih“ mladaca širom Amerike koji sada imaju priliku uzvratiti udarac sistemu i roditeljima koji ih tlače i ne razumiju je postavljen. A postavljen je i obrazac uzvraćanja udaraca – stvarat ćemo nešto toliko glasno i šokantno da nećete moći doći sebi do kraja života. Cijelo desetljeće koje je slijedilo američka mlađarija je u undergroundu uzvraćala udarac i bila zadovoljna time što radi. Slijedila je Nirvana…

„Damaged“ je klasik i kamen temeljac ne samo hard-core punka, nego cijelog američkog undergrounda osamdesetih. Primjer DIY etike koje na uključuje samo umjetnost, nego odnos prema sebi, drugima i svijetu, filozofije koja ruši postojeće društvene i osobne obrasce i iz tih ruševina stvara nešto novo, ne nužno ljepše, ali iskrenije i stvarnije.

I.P.

5 BLACK FLAG albuma koje morate poslušati:

Damaged (LP, 1981.)

In My Head (LP, 1985.)

Slip It In (LP, 1984.)

My War (LP, 1984.)

Loose Nut (LP, 1985.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.