BioShock

Širi ljubav, podijeli ovo!

Posljednja izmjena 09/02/22 by SuperExtraZona

„BioShock“ grandioznu ideju ima u svojoj srži i oko nje gradi narativ, te način na koji ga igramo. Moglo je poći jako krivo, ali je ispalo sjajno, te primjerom kako videoigre možemo ponekad uzeti u obzir kada govorimo o visokoj kulturi. Prije svega se to odnosi na priču i način na koji nas igra tjera da osjećamo i o čemu da razmišljamo dok se probijamo kroz njene spektakularno izvedene nivoe postavljene u utopijskom gradu smještenom ne dnu oceana, u kojem je sve pošlo krivo.


BioShock Action, Adventure, Horror, Mystery, Sci-Fi, Thriller | August 21, 2007 (United States) 9.1
Director: Ken LevineWriter: Ken Levine, Paul Hellquist, Alexx KayStars: John Ahlin, Greg Baldwin, Jane BellerSummary: The year is 1960, while flying over the Atlantic ocean, average citizen Jack blacks out and awakens to discover that he is the sole survivor of a plane crash. Amidst the wreckage of his plane Jack spots and swims to a lighthouse and boards a Bathysphere that takes him deep within the ocean and into Rapture. Originally conceived as a utopia where a man would be entitled to all that he made without the interference of "parasites" by idealistic billionaire mogul Andrew Ryan. Rapture has since decayed and festered from the infectious effects of civil war and anarchy, brought about by the very ideals it citizens and it's leader embrace. Aided by a sympathetic smuggler and a rogue geneticist, Jack salvages gene altering chemicals transforming himself into a superhuman, and uses his newfound powers and abilities as well as an arsenal of weapons to fend off the vicious hordes of psychotic mutants, security robots and armored supersoldiers that resulted from Rapture's unrest while given the choice to either rescue or lethally harvest the genetic material from Rapture's only citizens with a chance: the 10 year old "Little Sisters". As Jack wanders through the condemning atmosphere of rapture, he treads towards a secret that could shatter all that he has known forever. —redcommander27

Photos


See all photos >>


Godina je 1960., mi se kao Jack, jednostavno nazvan protagonist igre, iz aviona slupanog na površini oceana nađemo u svjetioniku iz kojeg se batisferom spuštamo u Rapture (Zanos), podvodni grad pogonjen idejom objektivizma iz spekulativnih djela Ayn Rand prema kojoj se čovjek treba voditi samo sebičnošću kako bi on i čovječanstvo napredovalo, a ne altruizmom i brigom za bližnjeg svog. Tijekom igre prolazimo kroz sve monstruozne posljedice takvog načina razmišljanja i postupanja u svijetu. Andrew Ryan je tajkun koji je 1940-ih i 1950-ih svo svoje bogatstvo prenio u svoj projekt Rapture, idealni grad u kojem se pojedinac može razvijati bez ograničenja morala i zakona. To je dovelo do strašnog napretka u umjetnosti i znanosti. Strašno brzog i zastrašujućeg. Njegove razine su dizajnirane u kombinaciji art-decoa i nečeg organskog i uznemirujućeg.

Neprijatelji su pogonjeni sa tvari koja mijenja genetski materijal nositelja, nazvanoj ADAM, a čije je otkriće dovelo do rata i pada grada. Neprijatelji su nekadašnji žitelji poludjeli od korištenja ADAM-a, te genetski eksperimenti nastali u laboratoriju s nekom zlokobnom svrhom. ADAM ćemo koristiti tijekom igre kako bismo i mi dobili nadljudske sposobnosti, poput telekineze, pirokineze i sličnih, koje ćemo koristiti uz standardno oružje. Preživljavanje uključuje i veliku moralnu dvojbu. Izvor ADAM-a je podvodni puž, a kako bi osigurali njegovu dovoljnu količinu, lokalni znanstvenici su smislili prikladno rješenje da ga uzgajaju na živim djevojčicama koje su ostale bez roditelja. Kao vrlo vrijednu investiciju su djevojčicama (nazvanima Little Sisters) pridružili genetski modificirani organizam u staromodnom ronilačkom odijelu koji su nazvali Big Daddy i koji je ikona dizajna „BioShocka“. Big Daddy je opak stvor i trebamo nekako poraziti svakog od njih, a djevojčice odvojiti od ADAM-a koji sadrže i koji mi koristimo za daljnje pojačavanje vlastitih sposobnosti. Ukoliko ih ubijemo, dobivamo više ADAM-a, a ukoliko ih oslobodimo, mislimo o njima kao o živim bićima, dobivamo manje, ali igra će završiti sretnijim krajem.„BioShock“ nas tjera da se intelektualno suočimo s moralnim ponorima suvremenog kapitalističkog društva dok u isto vrijeme nudi adrenalinsku vožnju kroz biopunk krajolik iz noćne more. Ovako visoki koncept je rijedak među videoigrama, ali je ljestvica postavljena taman onoliko visoko da ostanemo komotni u načinu na koji se trenutno igramo. Jednog dana stvoriti ovakvo iskustvo u kojem ćemo osjećati i koje će nas tjerati na razmišljanje, poput nekog romana, neće biti toliki izazov za developere. Jer ćemo i tražiti više toga poput ovoga.

Naslov: BioShock

Godina izdanja: 2007.

Žanr: first-person shooter

Platforme: PC, Xbox 360, PS3, Mac

Rating: 4.5 out of 5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.