Širi ljubav, podijeli ovo!

Posljednja izmjena 29/01/23 by SuperExtraZona

Najbolje domaće serije svih vremena, a i ovdje mislimo na sve serije nastale u bivšoj Jugoslaviji i zemljama koje su nakon nje ostale prate trend svjetske produkcije utoliko što doživljavamo vrhunac i domaće produkcije. U njoj prednjači Srbija u kojoj je u trećem desetljeću 21. stoljeća nastupila hiperprodukcija kako bi se zadovoljila potreba za programom njenih brojnih domaćih TV kanala. Ambicija velike TV produkcije je počela s „Montevideo, Bog te video!“ Dragana Bjelogrlića, koji je ljestvicu podigao još više sa „Senke nad Balkanom“. “Tajkun” i “Crna svadba” prate temu balkanskog crnila i mraka.

No, volimo mi i naše stare serije. “Kamiondžije”, “Vruć vetar”, “Grlom u jagode”, “Otpisani”, “Smogovci”, “Sivi dom” i “Bolji život” su i danas rado gledane domaće serije. Ako to nije dovoljno nostalgično, tu je i „Crno-bijeli svijet“, serija koja se zbiva u prostoru i vremenima u kojemu su se one navedene snimale. Da nije sve bilo crno-bijelo, nego u različitim nijansama sive, pokazuje serija „Prosjaci i sinovi“, jedna od prvih domaćih serija u boji, koja je zabranjena 1971. kada je snimljena, pa emitirana 1984., te postala jedna od najpopularnijih naših serija.

Pročitajte ovdje kako smo izračunali koje su najvažnije domaće serije svih vremena. Uzeli smo u obzir gledanost svake serije (prema IMDb-u), njenu popularnost (prema IMDb-u), našu ocjenu, broj nominacija i osvojene nagrade (prema IMDb-u), te mjesta na raznim listama najboljih serija.


1. Senke nad Balkanom

(autor: Dragan Bjelogrlić, 2017-2019., Srbija)

„Senke nad Balkanom“ ima sve – policijske detektive, zamršeni slučaj, kriminalce s dna kace, političare, historijske ličnosti, tajne službe, mističnu auru, autentični povijesni period, te svetu relikviju koja pokreće radnju i za sobom ostavlja krvavi trag. Rijetko je ambiciozan projekt na našim tržištima i s oduševljenjem ćemo primijetiti kako je uspio. Svjetski, a balkansko.

Pogledaj na:


2. Vratiće se rode

(autori: Dragan Bjelogrlić, Goran Bjelogrlić, Branimir Brstina; 2007., Srbija)

Oporost kojom bazde „Vratiće se rode“ dolazi iz kriminalnog miljea kojim se bavi. Sitni kriminalci koji vrte neku robu i glume frajere po kafićima nam ne mogu ponuditi neku aspiraciju. Švaba i Ekser, Nikola Đuričko i Dragan Bjelogrlić se snalaze najbolje što mogu s onim što imaju, dok mogu birati samo među lošim i lošijim odlukama.

Pogledaj na:


3. Vruć vetar

(Siniša Pavić, Ljiljana Pavić, 1980., Jugoslavija (Srbija), komedija)

Borivoje Šurdilović (Ljubiša Samardžić) zvani Šurda dolazi iz dubokog juga Srbije u Beograd kod ujaka i babe kako bi ostvario svoje, kako se ono kažu, ambicije. Kako tomu nije niti vrijeme niti mjesto, tako se nižu apsurdne situacije zbog kojih je serije stekla veliku popularnost, jer tako je bilo i u stvarnosti. Ne samo kod nas nego je bila serija godine u Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, a Samardžić postao velika zvijezda.


4. Kamiondžije

(autor: Gordan Mihić, 1972., Jugoslavija (Srbija))

Lagana komedija s radničkim srcem, serija „Kamiondžije“ je zrcalila sve one nedaće i muke običnog čovjeka koji je živio jugoslavenski povijesni trenutak početkom 1970-ih. Svi problemi s kojima se Paja i Jare susreću ne mogu i neće biti riješeni, ali život je lakši i ljepši zato što imaju jedan drugoga. Oni su partneri u vožnji kamiona, ali dobro srce i narav su ono što ih, prije svega, čini ljudima.

Pogledaj na:


5. Tajkun

(Đorđe Milosavljević, 2020., Srbija, tranzicijska lopovska drama)

„Tajkun“ je jedna od onih serija nakon koje se gase televizori, jer se nema više što gledati. Dragan Bjelogrlić igra Vladana Simonovića, tipa koji se domogao bogatstva 1990-ih pa postao najomraženija osoba u Srbiji. Sada su ga novi političari i moćnici stavili na listu za odstrel kako bi međusobno podijelili njegovo carstvo. Svi su mu neprijatelji, ostaje sam da se bori za život i za ono što mu nepravedno pripada.

Pogledaj na:


6. Bolji život

(Siniša Pavić, Ljiljana Pavić, 1987-1991., Jugoslavija (Srbija), drama, komedija)

Stvarnost se u bivšoj državi prikazivala jedino u fikciji pa je serija „Bolji život“ bila dugovječna (82 epizode) i ludo popularna jer nam je bio potreban kakav-takav doticaj sa stvarnošću. Popadići, peteročlana obitelj urbane srednje klase se suočavala sa svim onim problemima s kojima smo se i mi. Ispada da se i dalje suočavamo s njima, jer su i reprize ludo gledane bez obzira na kojim regionalnim televizijama se prikazivale.


7. Grlom u jagode

(Rajko Grlić, Srđan Karanović, 1976., Jugoslavija (Srbija), komedija, drama)

„Grlom u Jagode“ dokazuju koliko je nostalgija jaka stvar, jer su 1970-ih već furale nostalgiju za 1960-im. No, nije samo to, upečatljivi likovi i autorski dvojac Grlić-Karanović su stvorili cijeli jedan svijet koji možda nije niti postojao baš na takav način, ali mu se i danas rado vraćamo. Svijet jednostavno djeluje puno jednostavnije kada si srednjoškolac i student.

Pogledaj na:


8. Crna svadba

(Strahinja Madžarević, 2021., Srbija, vlaški natprirodna detektivska serija)

Vlaška magija vlada srpskom provincijom. Crna svadba je obred u kojem se prerano umrli mladi neženja pokapa u svadbenom odijelu dok ga ispraća djevojka odjevena u vjenčanicu. Saznat ćemo kakve to ma veze s čudnovatim masakrom koji je počinio Slavko Štimac. Morat ćemo razumjeti koje to mračne sile rade u pozadini ljudskih života i tjeraju ih u propast. Detektivi i psihologinja pokušavaju naći odgovore na pitanja na koja jedan monah već ima odgovore.

Pogledaj na:


9. Crno-bijeli svijet

(Goran Kulenović, Igor Mirković, 2015-2021., Hrvatska, drama, komedija)

Nostalgija je temelj serije „Crno-bijeli svijet“, likovi i zapleti bi se mogli odvijati bilo kada i bilo gdje. Svaka je epizoda nazvana prema jednoj poznatoj domaćoj pjesmi ili albumu, uglavnom iz 1980-ih. Naše emocionalno prepoznavanje pjesama i likova iz 1980-ih kada se serija zbiva su pretpostavka za njeno funkcioniranje. U redu, kaže naša emocionalna memorija, znamo da je nekada bilo bolje, odvedite nas onda tamo.

Pogledaj na:


10. Otpisani

(Dragan Marković, Siniša Pavić, 1974-1975., Jugoslavija (Srbija), ratni)

Balkanski prkos, hrabrost i inventivnost se suprotstavljaju nacističkom ratnom stroju u okupiranom Beogradu. „Otpisani“ su postali kultna serija ne samo zbog svoje stvarnim događajima inspirirane borbe malih protiv velikih, nego što je ta borba upakirana u paket s licem Dragana Nikolića i Voje Brajovića u naponu snage, te modernim soundtrackom.

Pogledaj na:11. Bitange i princeze

(autor: Goran Kulenović, 2005-2010., Hrvatska)

„Bitange i princeze“ strašno podsjećaju na nešto što bi netko smislio kada bi htio napraviti nešto kao hrvatsku verziju „Prijatelja“. No, bez obzira što se opire bilo kojem drugom pokušaju opisa, serija ima svoje blistave trenutke u pisanju i izvedbi pravog domaćeg urbanog sitcoma kojem, zapravo, nema premca, jer ostalo je u ponudi uglavnom čobanski humor za široku publiku.

Pogledaj na:


12. Crni Gruja

(Aleksandar Lazić, 2003., Srbija, komedija)

Srpska povijest, odnosno srpski odnos prema vlastitoj historiji, silno treba seriju poput ove koja se sprda s nacionalnim mitovima s početka 19. stoljeća kada je sazrela ideja da se narod konačno oslobodi vladavine Turaka. Pokvarenjaci i idioti su zapravo likovi koji nastanjuju zemlju 200 godina nakon događaja koje serija opisuje, samo su spretno preneseni u vrijeme u kojem više nikome ne mogu nauditi.

Pogledaj na:


13. Smogovci

(Hrvoje Hitrec. Milivoj Puhlovski, 1982-1997., Jugoslavija (Hrvatska) – Hrvatska, komedija, dječja)

„Smogovci“ su počeli kao ekranizacija istoimenog romana za mlade Hrvoja Hitreca da bi dobili svoj vlastiti život koji se ispreplitao s drugim romanima u serijalu o pustolovinama zagrebačke obitelji Vragec i njihovih prijatelja. Daju nevini dječji pogled na situacije iz svijeta odraslih, jer se isprva šest dječaka Vragec mora samo snalaziti  s obzirom da nemaju oca, a mama mora raditi u Njemačkoj kako bi prehranila obitelj.

Pogledaj na:


14. Naše malo misto

(Miljenko Smoje, 1970-1971., Jugoslavija (Hrvatska), komedija)

Vjerojatno najpopularnija hrvatska serija, „Naše malo misto“ ima sve elemente da to stvarno tako i bude. Svoj humor temelji na suprotnostima – dalmatinskog mentaliteta i socijalističke ideologije, malog čovjeka i velike države, tradicije i civilizacije, juga i sjevera. Miljenko Smoje je tu napravio i svoje najbolje djelo i svojim jedinstvenim pogledom i stilom opisao i pokazao ono što su svi ostali samo nazirali.

Pogledaj na:


15. Ubice mog oca

(autori: Nataša Drakulić, Predrag Antonijević, Marko Mišković, 2016.-, Srbija)

Inspektor Aleksandar Jakovljević već pet sezona istražuje složene slučajeve ubojstva u srpskoj prijestolnici dok duh i misterij ubojstva njegovog oca lebdi na njim. „Ubice mog oca“ koristi klasični recept američke detektivske serije (uključujući i odjel za forenziku) koja svoju istragu polako rasteže cijelu sezonu i to čini vrlo efektno.

Pogledaj na:


16. Porodica

(Bojan Vuletić, 2021., Srbija, egzorcistička psihotična biografska drama)

Hrabri Boris Isaković je nakon Ratka Mladića (u filmu „Quo vadis, Aida?“) odglumio i Slobodana Miloševića u seriji „Porodica“ koja prati psihozu posljednjih 48 sati u domaćinstvu Miloševićevih prije nego li su ga isprašili u Haag. Ovo je veliki Isakovićev doprinos u istjerivanju demona novije srpske historije.

Pogledaj na:


17. Sivi dom

(Gordan Mihić, Darko Bajić, 1986., Jugoslavija (Srbija), kazneno-popravna dramska serija)

Serija „Sivi dom“ je ozbiljan rad kojim se pokušalo objasniti koji je razlog dolaska mladih osoba u jednu kazneno-popravnu ustanovu, što ih drži tamo i zašto se vraćaju kriminalu. Kao takva, postala je kult serija, jer je posredno ili neposredno opisivala probleme mladih u društvu koje ne dozvoljava mladima općenito da budu ono što jesu.

Pogledaj na:


18. Južni vetar

(Miloš Avramović, 2022., Srbija, kriminalistički, akcijski, triler)

Popularnost stvarno dobrog  kriminalističkog filma je potaknula autorsku ekipu na širenje početne priče i snimanje serije. Film je poslužio kao materijal za prve četiri epizode, a onda, uz promjenu nekih glumaca (Predrag Miki Manojlović umjesto Dragana Bjelogrlića kao Car), je snimljeno još 10 epizoda u kojima Maraš izlazi iz zatvora, a sada Beograd služi kao distribucijski centar za bolivijski kokain na putu u Zapadnu Europu.

Pogledaj na:


19. Prosjaci i sinovi

(Ivan Raos, 1971., Jugoslavija (Hrvatska), prosjačka i švercerska humoristična komedija)

Smiješna zato što je istinita, serija „Prosjaci sinovi“ savršeno opisuje dinarski mentalitet u koji se davno usadilo uvjerenje kako se rad ne isplati, te da lopovluk i šverc stvaraju najbolji stil života – u se, na se i poda se. Zabranjena je odmah nakon snimanja, usred Hrvatskog proljeća zbog danas teško dokučivih razloga (s jedne strane uzdiže taj narodni mentalitet, ali se i sprda s njim, no, daleko je od prikaza socijalističkog čovjeka pa valjda to) i prikazana tek 1984.

Pogledaj na:


20. Besa

(autori: Tony Jordan, Mladen Matičević, Igor Stoimenov 2018.-, Srbija)

S britanskim scenaristom i producentom Tony Jordanom je „Besa“ jedan rijedak proizvod koji ima ambiciju biti na razini britanskih serija. Priča je, pak, jedinstveno balkanska. Besa je ta veza, kod Albanaca jača od obećanja, koja se ne krši niti kad je vlastiti život u pitanju, bez obzira kome se daje. Kada jedan običan obiteljski čovjek sudjeluje u prometnoj nesreći u kojoj strada kćer albanskog narko bosa, stavlja se u njegovu službu kako bi sačuvao živote svoje obitelji.

Pogledaj na:21. Gruntovčani

(Krešo Golik, 1975., Jugoslavija (Hrvatska), humoristična drama)

Dobri, pošteni i naivni Dudek ne vlada profesionalnim vještinama, zna od svega po malo pa pomaže po selu, ali uvijek u doticaju mutnim poslovima u koje su upleteni oni bogati i moćni izvlači kraći kraj. U zadnjoj epizodi će se uputiti na rad u Njemačkoj, jer ne vidi perspektivu u ovakvim odnosima u društveno-političkom sustavu. Serija je pisana i snimana u prvoj polovici 1970-ih i namjerno ima veze s prostorom i vremenom u kojem još uvijek živimo.

Pogledaj na:


22. Velo misto

(Miljenko Smoje, 1980., Jugoslavija (Hrvatska), povijesna drama)

Miljenko Smoje s velikim budžetom seli iz malog mista u velo misto. K tome još i u boji. U te dvije njegove serije se nalazi sve ono najbolje što možemo misliti o Dalmaciji, a to je puno, a to su njezini ljudi. Njegova kronika Splita u prvoj polovici 20. stoljeća ima povijest Hajduka kao sidrište dok se mijenjaju države i politički sustavi. HŽV!

Pogledaj na:


23. Otvorena vrata

(Biljana Srbljanović, Miloš Radović, 1994-2014., Srbija, komedija)

Recept humorističnog lijeka za svakodnevicu su koristila i „Otvorena vrata“, ali je ovdje humor način bijega, a ne suočavanja sa svakodnevicom. Sredinom devedesetih je stvarnost bila drugačija od one s kojom se suočava obitelj samohrane umjetnice dok ona pokušava biti shvaćena sa svojim nemogućim projektima, a djeca pokušavaju navigirati životom u kojem su problemi zdravstveni, ljubavni i poslovni.

Pogledaj na:


24. Top lista nadrealista

(1984-1991., Jugoslavija (Bosna i Hercegovina))

„Top lista nadrealista“ je briljirala u momentima kada je zrcalila apsurdnu stvarnost oko nas, stoga se i smatra da su neki od njenih skečeva proročanski. Isto kao što se svima činilo da se prosječan Bosanac ne mora truditi, dovoljno je samo da progovori i bit će smiješan, tako se i činilo da se oni u TLN ne moraju truditi, dovoljno je kažu i pokažu ono što primjećuju oko sebe.

Pogledaj na:


25. Jutro će promeniti sve

(autori: Goran Stanković, Vladimir Tagić; 2018., Srbija)

Život 30-i-kusur-godišnjaka u Beogradu kakvim prikazuje „Jutro će promeniti sve“ budi slatko-tužne osjećaje, sevdah za one koji su premladi da bi ga osjećali. Ali tako je to na ovim prostorima, možda s 30 još uvijek živimo s roditeljima, nemamo posao, niti perspektivu stvarnog života, ali dobro znamo sve o životnim razočaranjima, teškim osjećajima, krizama i svim emocionalnim problemima koje nosi zrelost.

Pogledaj na:


26. Grupa

(Uroš Tomić, Dragan Đurković, 2019., Srbija, grupna kriminalistička serija)

Grupni mentalitet nasuprot individualnom jest u zapletu mnogih velikih priča. Serija „Grupa“ će suprotstaviti mentalitete tri grupe – policije, kriminalaca i mladih ulovljenih u unakrsnu vatru. U svemu tome individue iz svih triju grupa pokušavaju sačuvati obraz, razum ili tek goli život. Vrlo mračno, poput vremena i prostora koje nastanjuju ovi likovi.

Pogledaj na:


27. Državni posao

(autori:  Dimitrije Banjac, Nikola Škorić, Dejan Ćirjaković; 2012.-, Srbija)

„Državni posao“ ima svoju najvažniju kvalitetu prije u upornosti nego li u sadržaju. Iako, inspiracija za svaki od sada preko 1.700 skečeva jest u svakodnevici koja daje puno materijala za satirični sadržaj. Tri lika sjede u sobi u neimenovanoj državnoj firmi i komentiraju dnevne događaje. Tako i zamišljamo rad u državnoj firmi. Uhljebistan susreće Apsurdistan.

Pogledaj na:


28. Montevideo, Bog te video!

(autor: Dragan Bjelogrlić, 2012., Srbija)

S „Montevideo, Bog te video!“ je Dragan Bjelogrlić pokazao kako se radi kvalitetna komercijalna produkcija na domaćem terenu. Slobodnim načinom pričajući priču o tome kako se Jugoslavenska nogometna reprezentacija pripremala za prvo ikada Svjetsko nogometno prvenstvo u Urugvaju 1930. godine je postigao nekoliko važnih pogodaka. Još važnije, ostvario je asistencije koje su tržište otvorile sličnim naslovima.


29. Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo

(Živko Nikolić, 1988, Jugoslavija (Crna Gora), ruralno-planinska humoristična serija)

Još se ne zna je li Đekna umrla, ali po svoj prilici nikada neće. Dok god se ljudi sjećaju barem ovog nezaboravnog naslova živjet će u kolektivnoj svijesti svih naroda bivše Jugoslavije. Radosav, Ljeposava, Mišur, Joka i ostali stanovnici će još dugo nastanjivati sela u općini Šavnik u crnogorskim planinama zahvaljujući Živku Nikoliću, najboljem redatelju kojeg je Crna Gora dala.

Pogledaj na:


30. Ljubav, navika, panika

(Nebojša Romčević, Slobodan Šuljagić, 2005-2007., Srbija, urbani sitcom)

Svakodnevne situacije se često zakompliciraju, kako u životu, tako i u humorističnoj seriji „Ljubav, navika, panika“. Roditelji (Nikola Simić, Jelisaveta Sablić) su rastavljeni, ali im je jeftinije da nastave živjeti zajedno. Dvije kćerke (Marija Karan, Mirka Vasiljević) žive s njima, ali imaju svoje živote. Tu su i pacijenti (mama je psihijatrica) koji prolaze kroz kuću i stvari čine uzbudljivima kada god pređu u kolotečinu.

Pogledaj na:31. Novine

(Ivica Đikić, Dalibor Matanić, 2016-2020., Hrvatska, tranzicijska serija)

Novinar Ivica Đikić kao scenarist upisuje svoja osobna iskustva u priču o borbi riječke novinske redakcije protiv korupcije zanata uslijed dolaska novog vlasnika, građevinskog krkanskog tajkuna. Dalibor Matanić režirao je “Novine” inspiriran tada aktualnim valom tzv. nordic noira, skandinavskih žanrovskih serija. U konačnici, “Novine” su živjele tri sezone i postale prva hrvatska serija prodana Netflixu. (VG)

Pogledaj na:


32. Područje bez signala

(Ankica Jurić Tilić, Dalibor Matanić, 2021., Hrvatska, moderna socijalistička)

Dalibor Matanić ponovo u svijetu serija, ovog puta kao redatelj adaptacije romana Roberta Perišića, moderne psihološke drame koja secira karaktere i slojeve hrvatskog društva kroz priču o dva različita muškarca iz Zagreba. Oni odlaze u provinciju oživjeti tvornicu turbina, ali usput ožive duhove i traume vlastite i tuđe prošlosti. Uz Renea Bitorajca, Krešimira Mikića i Tihanu Lazović, našlo se mjesta i za legendarnog Slavka Štimca. (VG)

Pogledaj na:


33. Lud, zbunjen, normalan

(Feđa Isović, 2007-2021., Bosna i Hercegovina, domaća humoristična)

“Lud, zbunjen, normalan“ je, možda najpopularnija domaća serija i sigurno najdugovječnija humoristična serija s 12 sezona i 309 emitiranih epizoda na tri nacionalne televizije. Banalne situacije i slabašno karakterizirani likovi su okvir za prizeman humor koji mogu shvatiti svi, privući će mnoge, te odbiti one koji od televizije očekuju više. Glavna zvijezda je Mustafa Nadarević, čijom smrću je serija, s pravom, prestala sa snimanjem i emitiranjem prije planiranog kraja pa nismo nikada saznali što se dogodilo s glavnim likovima serije, muškim članovima obitelji Fazlinović.

Rating: 3.5 out of 5.

Pogledaj na:


34. Odmori se, zaslužio si

(Goran Tribuson, Snježana Tribuson, Neven Hitrec, 2006-2014., Hrvatska, domaća humoristična)

Hrvatski sitkom koji je živio čak pet sezona, u više od 70 epizoda i ponekad prestizao popularnost TV Dnevnika – projekt koji su skovali Goran i Snježana Tribuson pred kamerama su izveli Ivo Gregurević, Goran Navojec i Vera Zima, kao tipična hrvatska anti-hero obitelj. Obitelj Kosmički je u vječnom sukobu sa susjedima mesarima, ali prije svega sa samima sobom. (VG)

Pogledaj na:


35. Kalup

(Bojana Maljević, Miodrag Majić, 2020., Srbija, krimi-morbidna serija)

Mini serija scenarista i redatelja Vuka Ršumovića, koja se bavi fenomenom “nestalih beba”, urbanom legendom o prodaji beba iz rodilišta, pod krinkom njihove lažne smrti pri porodu. Legenda se počela širiti Jugoslavijom 1970-ih, a onda se ispostavila mračnom praksom koja se događala desetljećima. Serija, morbidno nazvana “Kalup”, po kalupima u kojima se čuvaju tkiva s obdukcija, drama je o roditeljima koji pokušavaju doći do istine i privatnom detektivu koji im pomaže prokrčiti džunglu ljudskog zla, korupcije i pohlepe. (VG)

Pogledaj na:


36. Kljun

(Milorad Milinković, Srđan Dragojević, 2021., Srbija, kriminalističko-depresivna serija)

Srpska inačica nordijskog noira, samo umjesto u norveške selendre, smještena u Suboticu, grad poznat po samoubojstvima i atmosferičnoj vojvođanskoj depresiji. Naslov serije – Kljun – prezime je policajke Sonje koja u toj mračnoj statistici suicida pronalazi slučaj koji smrdi na ubojstvo, uvelike zahvaljujući svom posebnom daru snažne intuicije. Intriga i istraga, uz nadrealne “SF” elemente, u režiji Jelene Gavrilović i Uroša Tomića, poznatima po seriji “Grupa”. (VG)


37. Jelenko

(Maja Gluščević, Obrad Gluščević, 1981., Jugoslavija (Hrvatska), serija za djecu sa životinjama)

Domaća verzija “Bambija”, sa skupinom djece koja usvajaju malu šumsku životinju (za potrebe serije posuđene iz zagrebačkog Zoo vrta) i roditeljima koji paralelno žive neke svoje, odraslije živote. Autorski serijal Maje i Obrada Gluščevića, koji su napisali i režirali polusatne epizode za TV zagreb, obilježio je odrastanje generacija koje su svoje klinačke oči držali zalijepljene za male ekrane tijekom 1980-ih. (VG)

Pogledaj na:


38. Pozorište u kući

(Dejan Ćorković, 1972-1984., Jugoslavija (Srbija), humoristični teatar na ekranu)

“Pa boga mu poljubim, dokle će to tako? Dokle će u ovoj kući da popuje svatko?” pjevušio je Vlastimir Đuza Stojiljković, superstar humoristične TV serije “pozorište u kući”, superpopularne zabave s malih ekrana koja je krenula u prvoj polovini 1970-ih, a onda se s novim sezonama i rimejkovima nastavila do novog milenija. Sitkom o obitelji Petrović i tipičnom životu sedamdesetih, problemima s fićom, kućnim pomoćnicama i svakodnevicom u beogradskom naselju Karaburma. (VG)

Pogledaj na:


39. Kuda idu divlje svinje

(Ivo Štivičić, 1971., Jugoslavija (Hrvatska), partizanska avangarda)

Povijest je opisuje kao prvu hrvatsku igranu TV seriju, napisanu i snimljenu isključivo za male ekrane, još 1971. godine. Ljubiša Samardžić i Fabijan Šovagović oduševljavali su u priči o avanturama krijumčarskih bandi u okolici Zagreba, između 1941. i 1943. godine, monumentalnom djelu koje je bilo politički kontroverzno (lik domobrana kao pozitivca), ali i neopisivo popularno među gledateljima gladnih lokalnih atraktivnih TV sadržaja. (VG)

Pogledaj na:


40. Ljubav na seoski način

(Dušan Savković, Dragoslav Lazić, 1970., Jugoslavija (Srbija), humoristična seoska serija)

Milorad, stric Gvozden, deda Paun i bogata udavača Radmila – u skladu s naslovom, “Ljubav na seoski način” putovanje je u “egzotični” svijet srpskog sela 1970. godine, tada iznimno popularna humoristična serija u programu TV Beograd. Sukob sela i grada, ljubavi i pohlepe bio je toliki hit da su snimili i filmski novogodišnji specijal, nastavak nazvan “Milorade, kam bek”. (VG)

Pogledaj na:41. Dnevnik velikog Perice

(Albino Uršić, 2021., Hrvatska, humoristična nostalgična serija)

Nitko nije mogao očekivati da će klasik Kreše Golika, film “Tko pjeva zlo ne misli” (1970) svoj nastavak dobiti 40 godina kasnije – i to u obliku Tv serije! Tridesetak godina nakon filma, pratimo dolazak 1960-ih u Jugoslaviju, a s njom i invaziju zapadnjačkog modernizma u sve pore života; modu, glazbu, politiku… Razvoj Zagreba, plesnjaci, politička turbulencija i sudbine glavnih junaka izgubljenih između napretka budućnosti i nevinosti prošlosti. (VG)

Pogledaj na:


42. Vreme zla

(Goran Šušljik, 2021., Srbija, idelološko-povijesni ep)

Ambiciozna kostimirana drama u post-”Senke nad Balkanom” trendu (serije dijele i redatelja Ivana Živkovića), samo bliže događajima iz Drugog svjetskog rata i s kontroverznom literarnom podlogom, knjiškom trilogijom Dobrice Ćosića. Hrvatski glumac Goran Bogdan u jednoj od glavnih uloga vodi nas na povijesno putovanje, natrag sve do rađanja jugoslavenskog komunističkog pokreta i sukoba s domaćim i njemačkim neprijateljima, u vrhunski stiliziranom TV epu. (VG)


43. Zakon!

(Zoran Lazić, Tonči Kožul, 2009., Hrvatska, zakon serija)

Zvali su ga i “hrvatski South Park”, a ovaj neobični, satirični hrvatski sitkom autora Zorana Lazića i Tončija Kožula oslikavao je hrvatsko društvo 2008. godine kroz avanture dvojice policajaca u izmišljenom naselju Svetkovina. Buddy buddy komediju vode Stojan Matavulj kao Zdravko i Robert Ugrina kao Mateo, policajci u borbi protiv pljački, otmica, automobilske mafije, CD piratstva i mitskih čudovišta. (VG)

Pogledaj na:


44. Državni službenik

(Predrag Gaga Antonijević, Dimitrije Vojnov, 2019-2022., Srbija, “Otadžbina”)

U stilu modernih, nabrijanih američkih TV serija, snimljena je srpska saga o agentima nacionalne obavještajno-sigurnosne agencije; adrenalinski, koliko i dramski pogled u svijet tajnih službi, prvi put predstavljen u jednoj ovakvoj žanrovskoj televizijskoj formi. Predrag Antonijević i Dimitrije Vojnov zamiješali su akciju, dramu, krimić i triler, CIA-u, Ruse i Albance, sve u holivudsko-balkanski hit-koktel. (VG)

Pogledaj na:


45. Močvara

(Milena Marković, Oleg Novković, 2020.-, Srbija, egzorcističko-detektivska serija)

Lov na serijskog ubojicu? Novi val srpskih TV serija ima i tog aduta, beogradski lov na manijaka koji ritualno kasapi samohrane majke snimljen u stilu američkih serijala sličnog žanrovskog kolorita. Goran Bogdan je bivši huligan, sada policijski inspektor koji se lovom na demona s ulicama Beograda bori s demonima vlastite mračne prošlosti. (VG)

Pogledaj na:


46. Vikend sa ćaletom

(Miroslav Momčilović, 2021., Srbija, vikend kriminalističko-obiteljska serija)

Srpski dramedy, gorka komedija koja se oslanja na likove iz srpskih mafijaških dokumentaraca – jedan od takvih arhetipa pretvoren je u glavnog lika ovog serijala koji je zaživio i u igrano-filmskom obliku, lika sredovječnog krimosa Kašike. U danima koje provodi sa svojim malim sinom, dijeli mu esencijalne životne mudrosti, oslonjene o glavnu maksimu: “U životu ili jašeš ili te drugi jašu”. (VG)


47. Kalkanski krugovi

(Đorđe Milosavljević, 2021., Srbija, strogo ograničena serija)

Kalkan je kreč, kojim su iscrtavali krugove oko prostora u kojima su getoizirali oboljele od gube. U ovoj seriji, još jednom žanrovskom složencu trilera, misterije i horora, kalkan je materijal u rukama redatelja Milana Karadžića – on gradi priču o arhitektu koji zbog problematične kćeri odlazi na selo. Ali tamo, umjesto pomirbe i iskupljenja nalazi gramzivog poduzetnika i šumu koja krije sto godina staru tajnu… (VG)

Pogledaj na:


48. Uspjeh

(Marjan Alčevski, 2019., Hrvatska, uspješna hrvatska serija)

Pobjednički scenarij s prvog regionalnog HBO-ovog natječaja za dramske serije rezultirao je “Uspjehom”, jednom od prvih serija modernog tipa na ovom području, štoviše trilera koji se usudio biti mračniji od drugih. Oskarovac Danis Tanović režirao je šest epizoda o slučajnom susretu četiri potpunih stranaca, povezanih nasiljem i potonućem u mračnu stranu zagrebačke metropole. (VG)

Rating: 4 out of 5.

49. U registraturi

(Joakim Marušić, 1974., Jugoslavija (Hrvatska), naivna hrvatska serija)

Ante Kovačić napisao je roman još krajem 19. stoljeća, a onda je 1974. došla i TV serija, apsolutni hit koji se reprizirao sljedećih nekoliko desetljeća, savršeno oslikavajući mentalitet ovih prostora. U središtu pažnje je Rade Šerbedžija kao Ivica Kičmanović, arhetip naivnog mladića sa sela, koji dolazi u veliki grad po obrazovanje, ali prije svega nalazi oholost, zlobu i licemjerje urbane gospode. (VG)

Pogledaj na:


50. Počivali u miru

(Goran Rukavina, Koraljka Meštrović, 2013-2018., Hrvatska, mrtvačka hrvatska serija)

Stilski i narativno, bila je to suvremena inovacija u hrvatskim dramskim TV serijama, s režijom Kristijana Milića i Gorana Rukavine, koji je seriju napisao s Koraljkom Meštrović i Dariom Vinceom, stvarajući intrigantan svijet skriven u podzemlju hrvatskog društvenog mainstreama. Kroz tri sezone, pratimo sukob ambiciozne mlade novinarke (Judita Franković) s političkim ubojicama, tajanstvenim istarskim kultom i zagrebačkom mafijom. (VG)

Pogledaj na:


2 Replies to “Najbolje domaće serije: 50 najvažnijih koje morate pogledati”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.