Širi ljubav, podijeli ovo!

Posljednja izmjena 19/12/22 by SuperExtraZona

Platforma koja je postala sinonim za bindžanje donosi i neke najbolje serije svih vremena. Pod Netflix serijama smatramo one koje su nastale u Netflix produkciji, u cijelosti ili barem djelomično, a sigurno je da ćete ih u svakom trenutku moći pronaći na toj platformi. Stoga, najbolje Netflix serije su „ „Stranger Things“, „Kruna“, „Black Mirror“, „Kuća od karata“, „When They See Us“, „Narančasta je nova crna“, „Peaky Blinders“, „BoJack Horseman“ i „Master of None“. Imamo tu komediju, horror, znanstvenu fantastiku, biografiju, socijalnu dramu, političku dramu, gangstere i animiranog konja koji govori. Ukratko, za svakog ponešto.

Jedna od stvari koje oduševljava na Netflixu je financiranje produkcije koja nije na engleskom jeziku. Da je to pravi potez pokazala je globalna popularnost španjolske serije „La casa de papel“, te status koji među kritičarima ima njemački SF „Dark“. „Narcos“ je snimljen na španjolskom u američko-kolumbijskoj koprodukciji, a „The Witcher“, nastao prema romanima poljskog pisca Andrzeja Sapkowskog je američko-poljska koprodukcija snimljena na engleskom. Netflix donosi i pomak u načinu na koji se snimaju serije, ništa ne može biti previše čudno, kao što pokazuju humoristične serije „Unbreakable Kimmy Schmidt“, „The Good Place“ i, prije svega „Big Mouth“. „Russian Doll“ je teško razvrstati – je li to samo fantazija ili je i egzistencijalistička drama? Ili samo sprdačina na račun naših života?

Pročitajte ovdje kako smo izračunali koje su najbolje Netflix serije. Uzeli smo u obzir gledanost svake serije, njenu popularnost, ocjene kritičara, broj nominacija i osvojenih nagrada, te mjesta na listama najboljih serija.


Stranger Things poster

1. Stranger Things

(The Duffer Brothers, 2016.-)

Jedan od Netflixovih najvećih hitova nastao je zahvaljujući njihovom produkcijskom modelu u kojem prolazi sve s vjerom da će pronaći barem nekakvu publiku. „Stranger Things“ je koncept u kojem toliko toga može poći krivo, a uglavnom je sve pošlo vrlo pravo. Radnja se serije zbiva u prošlosti, ali u 1980-ima kakve znamo iz tadašnjih SF i horror filmova i romana Stephena Kinga. Usred zbivanja koja uključuju tajne vladine eksperimente, čudovišta i paralelne dimenzije, nalaze se klinci koji prolaze kroz najteže trenutne svoga djetinjstva, ali ipak imaju vremena za Dungeons&Dragons, svoje bicikliće i zaljubljivanje.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


2. Black Mirror / Crno zrcalo

(Charlie Brooker, 2011.-)

Postoji razlog zašto je internet “sve je to malo Black Mirror” koristi kao referentna točku posljednjih godina. Mračna znanstveno-fantastična serija Charliea Brookera i Annabel Jones utječe na strahove o našem odnosu s tehnologijom i spiralama smrti kojima bi čovječanstvo u budućnosti moglo krenuti. Niz samostalnih epizoda koje se često smještaju u zabrinjavajuće prilično moguće budućnosti, način pripovijedanju uglavnom se naginje mračnom, a sve prožeto s Brookerovim podrugljivim smislom za humor.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


3. The Crown / Kruna

(Peter Morgan, 2016.-)

Filigranska televizija, sa svakom mukotrpno uprizorenom scenom stvorenom za raskošno uživanje – ali Netflixova više-manje istinita priča o britanskoj kraljevskoj obitelji ima dovoljno hrabrosti da bude više od pukog luksuza. Čelična Elizabeth II Claire Foy uvela je finu studiju o ljudima koji nisu sigurni kako živjeti živote koje čine izvanredne ogromne povlastice i nejasna moć. Olivia Colman je u trećoj i četvrtoj sezoni preuzela palicu kao da je ona stvorila ulogu.

Pogledaj na:


4. House of Cards / Kuća od karata

(Beau Willimon, 2013.-2018.)

Ovaj Netflixov politički triler je stvorio koncept “binge-watchinga” zahvaljujući veličanstveno ljigavom nastupu Kevina Spaceyja kao Franka Underwooda, ubojitog političara iz washingtonskog centra moći čiji su monolozi toliko uvjerljivi da ne možete stati samo s jednim. A onda se svijetu otkrio pravi ljigavi Kevin Spacey pa nitko više ne želi gledati “Kuću od karata”.

Pogledaj na:


5. The Good Place (Dobro mjesto)

(Michael Schur, 2016-2020., SAD, komedija, fantastika)

Napraviti komediju u čijoj su središtu teška etička pitanja, te ju onda smjestiti u zagrobni život pa od toga napraviti mainstream hit se može tek u trenutku kada je civilizacija dovoljno napredovala. U većinu vremena je „The Good Place“ filozofska fikcija, nikada ne ispušta iz vida svoje osnovno pitanje, samo ga stavlja u drugačiji kontekst uz veliku vjeru da ćemo i dalje biti zainteresirani. I jesmo.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


6. When They See Us

(Ava DuVernay, 2019.)

“When They See Us” je priča koja je s godinama dobivala sve više publiciteta. Petorica tamnoputih tinejdžera je lažno optuženo i osuđeno za napad i silovanje 1989. u Central Parku u New Yorku, da bi na kraju bilo oslobođeni optužbi nakon odsluženih dugogodišnjih kazni. Brutalna je u prizorima i u izvedbama mladih glumaca. Pet epizoda nas vodi kroz očaj i bijes da bi nam na kraju dala nadu i proizvela čuđenje kako su ti ljudi nakon svega uspjeli pronaći snagu da žive normalan život. .

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


narančasta je nova crna poster

7. Orange Is the New Black / Narančasta je nova crna

(Jenji Kohan, 2013.-2019.)

Prvi veliki originalni Netflixov hit, „Narančasta je nova crna“ je i prva velika serija koja je najavila kako ćemo dalje gledati serije. Van zadanog termina, trajanja epizoda i broja epizoda po sezoni, serije mogu ići svojim ritmom u širinu i dužinu kako bi do kraja i u detalje ispričale priču koju kane ispričati. „Orange Is the New Black“ je možda u nekim trenucima u tome pretjerala, mogla je biti i kraća. No, tko može reći gdje bi to bilo u seriji čije junakinje pripadaju svim poniženim i prezrenim manjinama s dna američke društvene kace.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


8. Peaky Blinders

(Steven Knight, 2013.-)

S Thomasom Shelbyjem Cilliana Murphyja kao sidrunom, “Peaky Blinders” se bavi borbama, trijumfima i terororom gangsterske obitelji Shelby dok su se probijali Birminghamom i okolicom početkom 20. stoljeća. “Peaky Blinders” je napredovao i evoluirao tijekom godina, privlačeći sve veća imena (Tom Hardy, Adrien Brody), ali nikad ne žrtvujući svoju priču na oltaru svoje zvjezdane snage.

Pogledaj na:


9. BoJack Horseman

(Raphael Bob-Waksberg, 2014.-2020.)

Animirana komedija koja satirizira Hollywood s propalim konjem glumcem s glasom Willa Arnetta kao glavnim junakom zvuči kao da bi trebala donijeti lagani, glupi smijeh. To čini dubinu tuge “BoJacka Horsemana” još više iznenađujućom. BoJack je nekadašnja zvijezda, potpuno svjestan svog sve manjeg statusa i samouništavajućih izbora koje pokreću ego i alkohol. S obzirom na poticajnu platformu na Netflixu, serija je okupila publiku koja je prigrlila njegovo izudarano srce – što ne znači da nije smiješna. Preplavljena životinjskim dosjetkama kako bi izbalansirala tamu, to je jedinstvena smjesa koja će zbog svoje složenosti emocija proći kao definitivna animirana serija.

Pogledaj na:


10. The Queens’ Gambit / Damin gambit

(Scott Frank, 2020.)

Besprijekornu narativnu strukturu „The Queen’s Gambit“ upotpunjuje besprijekorno izvedenim šahovskim partijama i glavnom junakinjom punom mana koja nas prisiljava na suosjećanje, jer je njena borba nadljudska. Bori se protiv društvenog neprihvaćana uspješnih žena početkom 60-ih godina prošlog stoljeća u Americi. Suočava se s vlastitim demonima i roditeljima koji je nisu željeli pa je, nakon što je majka njihov auto zabila u kamion i poginula, završila u sirotištu.

The Queen’s Gambit / Damin gambit

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:11. Russian Doll (Ruska lutka)

(Leslye Headland, Natasha Lyonne, Amy Poehler, 2019-2022., SAD, komedija, drama, fantastika)

Premisa beskrajnog dana koji se ponavlja i ponavlja dok glavna junakinja ili glavni junak ne ispravi pogrešku počinjenu prvog dana treba jedan žestoki egzistencijalistički užas koji bi ga prožimao od početka do kraja. U prvoj sezoni Nadia Vulvokov (Natasha Lyonne) proživljava dan svojeg 36. rođendana koji uvije završava njezinom većinom bizarnom smrću. U drugoj sezoni deset dana prije svog 40. rođendana putuje natrag kroz vrijeme 40 godina u tijelo svoje trudne majke.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


12. La Casa de Papel (Kuća od papira)

(Álex Pina, 2017-2021., Španjolska, krimi drama)

Kombinacija najboljeg krimića o pljački i najgore sapunice se pretvorila u kombinaciju kopije same sebe i najgore sapunice, ali dok je izašla prva sezona nismo htjeli ništa drugo gledati ta dva dana koliko nam je trebalo da je pogledamo. Onda nismo mogli dočekati drugu njihovu pljačku (zlatne rezerve, nakon tiskare novca), a niti dočekati da konačno jednom završi ova sapunica.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


13. Unbelievable

(Susannah Grant, Michael Chabon, Ayelet Waldman, 2019., SAD, detektivska drama)

Napravljena prema novinskom članku i knjizi koja upisuje seriju silovanja u američkim državama Washington i Colorado. Za taj slučaj je simptomatično da su, prije nego što je provedena prava istraga i počinitelj pronađen, jedna od žrtava optužena i kažnjena za laganje policiji. Žrtve silovanja ostaju nastavljaju biti žrtve drugih zločina i nepravdi.

Pogledaj na:


14. The Witcher (Vještac)

(Lauren Schmidt, 2019-2021., SAD-Poljska, fantasy)

Šetajuća gromada mišića, ubojica čudovišta, biće stvoreno magijom i satkano od osjećaja časti, Geralt od Rivije se nabolje osjeća kao glavni junak videoigara. No, serija inspirirana se vraća korak nazad i crpi direktnu inspiraciju iz romana poljskog autora Andrzeja Sapkowskog. Oni koji nisu upoznati s prethodnim Geraltovim pojavljivanjima će možda ovo doživjeti teže prohodnim. Oni koji jesu će po svoj prilici tražiti još.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


15. Master of None

(Aziz Ansari, Alan Yang, 2015.-2017.)

Glumačka ekipa “Parkova i rekreacije” je osvojila industriju zabave nakonšto je serija završila. No, dok se Chris Pratt borio s Thanosom, a Nick Offerman postao najomiljeniji američki kućni majstor, Aziz Ansari odlučio je su-kreirati (s Alanom Yangom, također scenaristom “Parkova”) i glumiti u ovoj šarmantnoj i vizualno nadahnutoj Netflixovoj seriji o budućem glumcu koji pokušava pronaći svoju strast, često učeći o drugim ljudima. Urođenu znatiželju Ansarijevog Deva utjelovila je cijela emisija, čije su najbolje epizode često pričale priče o njegovim najmilijima (imigrantsko putovanje njegovog oca), ili čak o ljudima jedva da zna.

Pogledaj na:


16. Squid Game

(Dong-hyuk Hwang, 2021.)

Da saznamo da sada i ovdje u takozvanom stvarnom svijetu postoji nešto nalik na natjecanje u „Squid Game“ ne bismo se nimalo iznenadili. U takvim vremenima živimo i u tome leži tajna privlačnosti serije. Koliko god serija izgleda bizarno, pomisao da ljudi pritisnuti financijskim dugom pristaju na natjecanje u kojoj mogu osvojiti milijune novaca ako pobjede, a ako izgube će sigurno umrijeti, zvuči prilično realno. Ne pristajemo li svi na djelomične smrti, radeći još malo više, odričući se još malo više, zatvarajući oči nad ovim ili onim, samo kako bismo zaradili još malo, imali još malo više stvari koje nas neće učiniti sretnima?

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


17. Dark

(Baran bo Odar, Jantje Friese, 2017-2020., Njemačka, SF, fantastika, triler)

Vremenu nitko od nas ne može pobjeći, njegov mistični utjecaj na ljudski život je neupitan, ali ne možemo ga definirati osim kao – vrijeme, odnosno vrijeme koje je prišlo između dva događaja, primjerice dva okreta Zemlje oko svoje osi. Portal kojim se putuje kroz vrijeme i utjecaj koje ono ima na obitelji i stanovnike malog njemačkog mjesta koji se njima služe je naš put do srži tog zbunjujućeg fenomena.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


18. Narcos

(Carlo Bernard, Chris Brancato, Doug Miro, 2015-2017., SAD-Kolumbija, biografska krimi drama)

„Narcos“ prati uspon Pabla Escobara, od njegovih ranih dana u kojima je tek bio diler marihuanom, do njegovih krvavih borbi s kolumbijskom policijom i ostalim narko kartelima. Serija je intenzivna poput života najpoznatijeg od svih narko šefova. Toliko se toga događa, čini se da Escobar ima neki kontakt sa svakime u Kolumbiji, ako slučajno skrenemo pogled, propustiti ćemo neki nalog za ubojstvo, nestanak, otmicu ili bombaški napad.

Pogledaj na:


19. Unbreakable Kimmy Schmidt

(Robert Carlock, Tina Fey, 2015-2019., SAD, komedija)

„Unbreakable Kimmy Schmidt“ se ne boji biti jako čudna, toliko čudna da se ne boji biti besmislena kako bi bila smiješna. Što na kraju vraća svaki put smisao u komediju. Smislila ju je genijalna Tina Fey, a tijelo joj posudila Ellie Kemper. Ne možemo zamisliti niti jednu drugu komičarku koja bi obavila ovaj prekrasan posao.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


20. Big Mouth

(Jennifer Flackett, Andrew Goldberg, Nick Kroll, 2017.-, SAD, animirana humoristična serija za odrasle)

„Big Mouth“ želi od nas da potpuno otvoreno prihvaćamo i pričamo o svemu vezanome za (uglavnom) tinejdžerski seks, od menstruacije do tinejdžerske napaljenosti koja nikada ne prestaje. Sve što nam se ikada događalo i sve što smo ikada čuli da se nekome dogodilo, a uključuje pijanstvo, seks i premalo godina da se ovlada barem jednim od navedenog, se događa i u ovoj, srećom animiranoj, seriji.

Pogledaj na:21. Mindhunter

(Joe Penhall, 2017-2019., SAD, serijski ubojita serija)

Charlize Theron pročitala knjigu umirovljenog FBI agenta i oduševila se stvarnim pričama o FBI-jevoj jedinici specijaliziranoj za lov na serijske ubojice i sličan ljudski otpad. Diaz je potom odnijela knjigu “Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit” Davidu Fincheru i zajedno su postali producenti jednog od ponajboljih psiholoških trilera na Netflixu. (VG)

Pogledaj na:


22. GLOW

(Liz Flahive, Carly Mensch, 2017-2019., SAD, GRRRL POWER serija)

„GLOW“ je fikcijska obrada svega što se događalo oko organizacije Gorgeous Ladies of Wrestling u 1980-ima. Pametnija je nego što bi trebala biti, sumanuta, urnebesna i ljigava baš koliki treba biti. Žene ovdje su ovdje tipizirane snagom koju pokazuju i koju udružuju kako bi nastavile svoj show. Nije važno kojeg su oblika i porijekla, a sve njih možemo i vidjeti. Debele su debele, a ne bucmaste. One koje doje to rade za pravo, a ne da samo pričaju o tome.

Pogledaj na:


23. Ozark

(Bill Dubuque, Mark Williams, 2017-2022., SAD, isprana krimi serija)

Područje jezera Ozark i njegovi arhetipski pejzaži i ekstravagantni stanovnici već su inspirirali različite popkulturne sadržaje, ali nikada s ovakvim uspjehom – serija “Ozark” jedan od većih i hvaljenijih hitova Netflixa, priča o bračnom paru koji se baca u ludi svijet pranja novca. Karakterna, napeta kriminalistička drama, s taman toliko akcije i trilera da vas prikuje uz ekran. (VG)

Pogledaj na:


24. Sex Education / Spolni odgoj

(Laurie Nunn, 2019.-, Velika Britanija, obrazovni program)

Svaka generacija klinaca ima svoju seriju koja secira njihove nespretne uplive u svijet seksualnosti, a tinejdžeri i odrasli koji su pandemijske godine kratili gledanjem Netflixa uživali su u “Sex Education”, već tri sezone sage o učenicima izmišljene Moordale Secondary School i njihovim teen problemima, emocionalnim i tjelesnim. Rezultat je pametan i duhovit. (VG)

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


25. The Haunting of Hill House / Prokletstvo kuće Hill

(Mike Flanagan, 2018., SAD, prokleta serija)

Mike Flanagan proveo je desetljeće režirajući horore, uključujući i “Doctor Sleep” (2019), adaptaciju Stephena Kinga, a onda je negdje putem započeo i svoje TV putovanje, Netflix “franšizu” o ukletim nekretninama. Grubo zasnovan na romanu iz 1959. godine, “The Haunting of Hill House” je hvaljena horor drama s nastavkom “The Haunting of Bly Manor” iz 2020. (VG)

Pogledaj na:


26. You

(Greg Berlanti, Sera Gamble, 2018.-, SAD, u tebe zaljubljena serija)

Jedna od onih serija koju bi, da nije postala hit, bilo nemoguće guglati – srećom, naslov “You” postao je toliko popularan da se u trenutku pisanja ovog teksta najavljuje četvrta sezona. Psihološki triler o zaljubljenom serijskom ubojici adaptacija je istoimenog romana, s mladim Pennom Badgleyjem i Elizabeth Lail u glavnim ulogama. (VG)

Pogledaj na:


27. Arcane: League of Legends

(Christian Linke, Alex Yee; 2021., konačno dobra serija prema nekoj video igri)

Ova adaptacija videoigre “League of Legends” je ujedno i njen prequel, a stavlja i posljednji čavao u lijes prokletstva adaptacije videoigara razbijajući predrasude o tome za što je medij animacije sposoban, isporučujući jedinstveno remek-djelo koje će zasigurno nadahnuti i obožavatelje i pripovjedače u godinama koje dolaze. Sve to čini dok isporučuje uzbudljivu zabavnu priču bilo da poznajete cijelu povijest Runeterre ili samo tražite sljedeću seriju na Netflixu o kojoj se priča.

Pogledaj na:


28. American Vandal

(Dan Perrault, Tony Yacenda, 2017-2018., SAD, untrue crime serija)

Koncept lažnog dokumentarca nas je zabavljao od “Spinal Tap” do “The Blair Witch project”, a žanru se pridružila i ova parodija nikad popularnijih true crime dokumentaraca, čiji vizualni i narativni stil virtuozno skida. Ismijavanje pošasti televizijske crne kronike u obliku mockumentary komedije potpisuju Dan Perrault i Tony Yacend, koji su za Netflix odradili dvije sezone. (VG)

Pogledaj na:


29. The Umbrella Academy / Umbrella Academy: Obitelj superjunaka

(Jeremy Slater, 2019.-, SAD, obiteljska sueprherojska serija)

Dio tržišta superheroja koji nisu okupirali giganti Marvel i DC pokušava dograbiti legendarni izdavač Dark Horse Comics, a “The Umbrella Academy” je moćno oružje na putu – superherojska serija zasnovana na istoimenom stripu govori o disfunkcionalnoj obitelji koja usvoji djecu nadljudskih sposobnosti, spremnih spriječiti apokalipsu. (VG)

Pogledaj na:


30. Altered Carbon / Digitalni ugljik

(Laeta Kalogridis, 2018-2020., SAD, transhumanistička serija)

Ideja o seljenju svijesti kroz različita tijela je popularna transhumanistička ideja ovog doba, a bila je centar radnje cyberpunk romana Richarda K. Morgana napisanog 2002., osvajača nagrade Philip K. Dick za najbolji SF. Akcijski triler-noir “Altered Carbon” je njegova TV adaptacija, a radnja smještena u 2384. godinu, u distopijski metropolis budućnosti zvan Bay City, gdje se ljudska tijela koriste kao USB stickovi. (VG)

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:31. Sense8 / Osmo čulo

(The Wachowskis, J. Michael Straczynski, 2015-2018., SAD, metahumanistička serija)

Kada autori legendanog SF titana “Matrix” najave svoju TV seriju, onda je to poseban event – tako se i tretirala pojava “Sense 8” 2015. godine, kada su danas autorice Lana i Lilly Wachowski obilježile rane dane popularizacije Netflixa svojom SF dramom. Osam potpuno različitih osoba s iz različitih dijelova svijeta odjednom se “spoje” mentalnom konekcijom – pa kreće šou. (VG)

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


32. Bridgerton

(Chris Van Dusen, 2020.-, SAD, sočna stražnjica serija )

Besmislena i iscrpljena klišejima, ova priča o intrigama u doba britanskog regenstva s početka 19. stoljeća, s naracijom Julie Andrews koja daje dodir “Tračerice”, ipak ostavlja želju da vidimo još više. Suparništvo između lordske obitelji Bridgerton i lordske obitelji Featherington, od kojih svaka želi biti viđena kao najgospodskija od gospodskih obitelji i gospodariti nad ostatkom visokog društva onodobnog Londona. Usred toga je sočna strastvena priča o dvoje mladih ljudi na slici.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


33. Love, Death & Robots

(Tim Miller, 2019.-, SAD, živahna animirana serija)

Već na sam spomen naslova, čovjek se pita – what’s not to like? I uglavnom je u pravu, jer malo je što iz kataloga suvremene pop-animacije ovoliko zabavno, razigrano i raznoliko, a također i inovativno od ove kompilacije crtića. Izdanak nikad realizirane ideje Davida Finchera, da snimi svoj reboot SF klasika “Heavy Metal” iz 1981. godine, razasut po svim filmskim žanrovima i stilovima animacije. (VG)

Pogledaj na:


34. The Sandman

(Neil Gaiman, David S. Goyer, Allan Heinberg; fantasy; SAD; 2022.)

Za fanove tridesetak godina starog stripa je ova serija bila vrijedna čekanja, a oni koji se tek susreću sa svijetom koji je stvorio Neil Gaiman imaju puno toga za otkriti. „The Sandman“ je raskošan, a, opet, posjeduje emocionalnu dubinu koju nećemo vidjeti u epskim fantasy pričama. Njegov svijet ne nastanjuju super-heroji nego bogovi i demoni koji ga čine izuzetno bogatim i dubokim. Srećom, sve to uglavnom imamo prilike vidjeti, jer se serija ne boji svoga predloška.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


35. After Life / Život nakon smrti

(Ricky Gervais, 2019-2022., Velika Britanija, mizantropična humoristična serija )

Ricky Gervais u svom stilu, u punoj snazi kombiniranja drame i komedije, kao autor i glumac, tour de force genija koji oslikava ljudsku prirodu urnebesnom gorčinom svog glavnog lika, oh-tako-ljudskog mizantropa Tonyja Johnsona, koji se nakon smrti žene bori s depresijom i suicidalnim mislima, ali i čitavim svijetom oko sebe. (VG)

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


36. The Last Dance

(Jason Hehir, 2020., SAD, pobjednička dokumentarna serija)

Iako znamo kako će završiti, „The Last Dance“ nas tjera na binđanje i sasvim razumljivo je zašto je postao najgledaniji dokumentrarac ikada. Michael Jordan je izuzetan, sasvim vjerojatno vanzemaljac. Iz ranijih priča, iz serije, te publiciteta koji ju je pratio znamo da je bio i osoba s manama. No, razlog zašto je i postao najveći košarkaš, a vjerojatno i najveći sportaš svih vremena je, uz svoj nevjerojatan talent, zbog toga što je na terenu davao sve od sebe u svakoj utakmici.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


37. Midnight Mass / Ponoćna misa

(Mike Flanagan, 2021., SAD, ponoćna horor serija)

Možda ćemo si u prvih nekoliko sati ove miniserije postaviti niz pitanja, poput: Gdje je zapravo otac Pruitt? Što je s kovčegom koji otac Paul stalno vuče sa sobom? Tko je odgovoran za sve te mrtve mačke lutalice na obali i kome pripadaju te žute, blistave oči – one koje vidimo kako vire iz mraka u čudnim trenucima? Zašto se, zapravo, čini da toliki dio glumačke ekipe nosi ono što je očito šminka i prostetika osmišljena da izgledaju desetljećima starije nego što jesu? Što se krije iza ovih čuda? “Midnight Mass” uspijeva napraviti mjesta za strašno i uzvišeno, perverzno i ​​osobno i duboko. Vrhunac joj počinje negdje oko četvrte epizode pa joj treba dati malo vremena. Ako izdržimo napetost.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


38. Unorthodox

(Maria Schrader, 2020., Njemačka, neortodoksna serija)

Esther Shapiro je mlada žena, pripadnica je ultra-ortodoksne zajednice Židova u Brooklynu u kojoj je rođena, ali u kojoj se ne osjeća da pripada. Njen bijeg ne prolazi bez posljedica, muž je želi natrag, a ona utočište nalazi u ultra-liberalnoj umjetničkoj sceni Berlina. Mjesto iz kojeg se provodila politika holokausta postaje mjesto njenog spasenja, uskrsnuća i mogućnosti za drugačiji život. Mini serija je napravljena prema istinitoj priči, a zanimljiva je zbog prilično vjernog uvida u običaje i život ultra-ortodoksne zajednice Židova u Brooklynu.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


lupin poster

39. Lupin

(George Kay, 2021., Francuska, lopinska serija)

„Lupin“ je mjesec dana nakon premijere postao najgledanija Netflixova serija na jeziku koji nije engleski. Interes i popularnost sigurno duguje seriji „La casa de papel“ koja je publiku opčinila svojom jedinstveno europskom kombinacijom složenih pljački i jednostavnih emocija. Assane Diop (Omar Sy) po uzoru na svog idola Arsènea Lupina izvodi vrhunske pljačke kako bi se osvetio moćnom i pokvarenom Hubertu Pellegriniju koji je odgovoran za smrt njegovog oca. Zaplet često upada u besmisao, ali primjećujemo da nas za to baš i nije briga. Naime, u „Lupinu“ se sve odvija brzo, s velikom količinom adrenalina, zabavno je, a pojava Omara Sya je dovoljna da ispuni svaki ekran. Ne samo zato što ima skoro dva metra.

  • Pročitaj cijelu recenziju Lupin

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


40. Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story

(Ryan Murphy, Ian Brennan, 2022., SAD, serijska ubojica)

Ryan Murphy, najmoćnija osoba u današnjoj industriji serija je za Netflix producirao ovu gnjusnu priču u serijskom ubojici Jeffrey Dahmeru i njegovim žrtvama. No, publika je željna krvi pa je „Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story“ odmah postao najgledanija serija na toj platformi.

Pogledaj na:41. Maid / Sluškinja

(Molly Smith Metzler, 2021., SAD, surovo stvarna serija)

Stephanie Land danas je javna govornica i motivatorica, a karijeru pod reflektorima započela je kao autorica memoara, autobiografije kojom razotkriva surovi svijet djelatnica u američkoj uslužnoj djelatnosti iz prvog lica, opisujući vlastita iskustva kao sluškinje. Priča o mladoj majci s malom bebom koja preživljava čisteći kuće imućnijih u Netflixovoj verziji rezultira serijalom koji je osvojio niz prestižnih TV nominacija. (VG)

Pogledaj na:


42. The Haunting of Bly Manor

(Mike Flanagan, 2020., SAD, još jedna prokleta serija)

Mike Flanagan uzvraća udarac, nastavkom svoje serije o paranormalnim napadima i neželjenim utvarama prošlosti raspojasanima u obiteljskoj kući na selu. Gotički horor “The Haunting of Bly Manor” produbljuje creepy atmosferu i vizualnost izvorne hit-grozljivke “The Haunting of Hill House”, kroz devet epizoda o dadilji koja se brine o djeci usred noćne more prelivene u javu. (VG)

Pogledaj na:


43. Shadow and Bone / Sjena i kost

(Eric Heisserer, 2021., SAD, grishaverse serija)

Temeljena na popularnom serijalu knjiga “Grishaverse” Leigh Bardugo, prva sezona prati Alinu Starkov u mitskom, ratom poharanom kraljevstvu Ravka kako uči iskoristiti svoju moć prizivanja svjetla dok suprotstavljene strane planiraju iskoristiti je ili je ugasiti njene moći. Najavljena je i druga sezona pa ćemo nastaviti istraživati ovaj bizaran svijet koji odgovara na nikada postavljeno pitanje kako bi to izgledalo da se Harry Potter rodio u carskoj Rusiji.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


44. Tiger King: Murder, Mayhem and Madness / Kralj tigrova: Ubojstvo, kaos i ludilo

(Rebecca Chaiklin, Eric Goode, 2020-2022., SAD, kaos i ludilo, za seriju nema vremena)

Nakićeni showman i ambiciozna zvijezda društvenih medija, Joseph „Joe Exotic“ Maldonado-Passage je vrlo tetovirani homoseksualac s fudbalerkom, u poligamnom braku koji većinu svog slobodnog vremena provodi pucajući iz oružja, snimajući loše sinkronizirane country glazbene spotove i svađajući se s drugom ljubiteljicom tigrova Carole Baskin. Što postaje jedna od najfascinantnijih priča u ovoj sagi bogatoj događajima. A da ne govorimo o navodnom dilanju droge i drugim podlim zabavama.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


45. Wednesday

(Alfred Gough, Miles Millar, 2022., SAD, nadnaravno normalna serija)

Tinejdžerska zaljubljenost, veze u povoju, maturalna zabava, tajna društva i druge stvari kojima se bave normalni ljudi su tu. No, autori znaju kako se nositi s višestrukim zapletima koji križaju stvarne i nadnaravne svjetove. Osim toga, glavni redatelj serije je Tim Burton, koji također zna ponešto o ovakvim stvarima – i daje cijeloj stvari potrebnu estetiku s jezovitom bojom.

Pogledaj na:


46. Locke & Key

(Carlton Cuse; Meredith Averill; Aron Eli Coleite, 2020-2022., SAD, prilično zaključana serija)

Zabava za sve uzraste, ali prije svega one koji vole dobru mješavinu dječje fantazije i horora – “Locke & Key” zapravo je varijacija klasične teme uklete kuće, “Bly Manor” križan s “Narnijom”. U središtu nadnaravne avanture su klinci koji presele u novu kuću i otkriju nekoliko tajanstvenih ključeva koji otvaraju jednako tajanstvena vrata, portale koji su u središtu interesa i jednog nezgodnog demona. (VG)

Pogledaj na:


47. Emily in Paris / Emily u Parizu

(Darren Star, 2020.-, SAD, MTV romantična serija)

Kako Amerikanci zamišljaju Pariz? Pa ako uzmemo u obzir da je riječ o romantičnoj komediji koju producira američki MTV, onda kao razglednicu – no kako su snimali na lokaciji, romantičnu razglednicu su i dobili. Emily iz naslova je mlada Amerikanka koja dolazi u Francusku pomoći marketinškoj kompaniji. Sudar kultura slijedi odmah iza prvog zavoja. (VG)

Pogledaj na:


48. Behind Her Eyes / Ne vjeruj svojim očima

(Steve Lightfoot, 2021., Velika Britanija, MTV romantična serija)

Mini-serija od šest epizoda, adaptacija romana Sarah Pinborough iz 2017. godine snimljena 2021., kao mračni psihološki triler s nadrealnim elementima i bazom u ljubavnom trokutu koji, kako to već biva s ljubavnim trokutima, a posebno onima koji su osmišljeni za potrebe kamere, počinju razarati živote sva tri kuta. Autor serije je Steve Lightfoot, proslavljeni producent i pisac “Hannibala” i “The Punisher”. (VG)

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


49. Inventing Anna / Projekt Anna

(Shonda Rhimes, 2022., SAD, drama)

„Inventing Anna“ ima neviđeni niz premisa zbog kojih smo je primorani gledati. Tu je Shonda Rhimes, majstorica suvremene sapunice koja se prvi put dala u produkciju serije prema istinitom događaju. Tu je Julia Garner, mlada glumica u usponu koju znamo iz „Ozarka“. Tu je i izvorni materijal, članak u New York Timesu, jedan od najčitanijih te godine, koji opisuje kako je mlada Ruskinja uvjerila njujoršku elitu da je njemačka nasljednica i iz njih izmuzla milijune dolara. No, na kraju se i mi osjećamo prevareni, jer je i u seriji puno toga, kako ispada, izmišljeno.

Pogledaj na:


50. Manifest

(Jeff Rake, 2018.-, SAD, stivenkingovska SF serija)

Ideja je slasno stivenkingovska – putnici zrakoplova nakon kratke, ali snažne turbulencije slete na tlo pa shvate da su svi, njih 191, više od pet i pol godina smatrani nestalima. Kako je došlo do vremenske rupe? Kako će se upadanje u nju odraziti na privatne i emocionalne živote putnika i njihovih zemaljskih suputnika, ljubavnike i rodbinu? Sjajna premisa izvedena jako dobro. (VG)

Pogledaj na:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.