Širi ljubav, podijeli ovo!

Posljednja izmjena 09/10/22 by SuperExtraZona


Najbolje knjige koje morate pročitati počinju s Orwellovom „1984.“ što je i znak vremena u kojem živimo. Država Velikog Brata se nije pojavila u svom apsolutno totalitarnom obliku, ali se dogodilo nešto drugo što Orwell nije mogao predvidjeti. Komunizam i socijalizam su nastali kao odgovor na beskrajnu nepravdu koje je donijelo industrijsko društvo. Gomile seljaka više nisu bile potrebne za rad na zemlji pa su se cijele obitelji selile u grad i za nikakve novce radili u tvornicama, te omogućili svojim gazdama da se masno bogate. Na Zapadu danas govorimo o postindustrijskom društvu i niti kapitalizam, niti socijalizam ne donose rješenja. Problem radničke klase više nisu njihovi izrabljivači, nego to što nisu više potrebni, jer kao što se proizvodnja hrane i sirovina preselila u zemlje trećeg svijeta, tako se preselila i masovna proizvodnja. Mase na Zapadu danas moraju biti potrošači bez da su proizvođači. Društvo je postalo informacijsko, ali činjenice su izmiješane s lažima i proizvodnja propagande cvjeta bez upotrebe sile i cenzure koje Orwellovo Ministarstvo Istine mora koristiti kako bi građane držalo na liniji. Narative koji objašnjavaju stvarnost danas biramo poput odjeće, nosit ćemo ono što nam odgovara.

 Na listi ćemo naći i sve romane o Harry Potteru koji su nesumnjivi fenomen koji nas nije natjerao da čitamo više knjiga, ali je opću populaciju učinio svjesnijom da postoje knjige i sove. Osim toga, pogurao je vrijednost tolerancije, poštivanja različitosti, protivljenja nasilju i kažnjavanju, te opasnosti totalitarizma. Trend koji se nastavio u ostalim književnim i filmskim hitovima za starije tinejdžere poput distopijskih „Igara gladi“ i „Različite“, te božanske pustolovine „Kradljivca gromova“. Ta popularnost među čitateljima je razlog zbog čega su moderni naslovi koji su uglavnom čisti entertainment na listi izmiješani s klasicima poput „Braće Karamazovih“, „Uliksa“, „Gospođe Bovary“, Don Quijotea“, „Gulliverovih putovanja“ i „Huckleberry Finna“. Književnost druge polovice 20. stoljeća, koju još uvijek smatramo modernom književnošću, je najviše zastupljena s modernim klasicima – „Kvaka 22“, „Paklena naranča“, „Klaonica 5“ i „Na cesti“.

Pročitajte ovdje kako smo izračunali koje su najvažnije knjige svih vremena. Uzeli smo u obzir popularnost knjige, ocjene u recenzijama i mjesta na listama najboljih knjiga.


1. Nineteeneightyfour / Tisučudevetstoosamdesetčetvrta (1984)

(George Orwell, 1949.)

Tehnologija kojom se vladajući služe kako bi nadzirali svoje podanike, konstantni ratovi i krize, povijesni revizionizam i politička propaganda su u ovom ili onom obliku prisutni kroz cijelu ljudsku povijest pa se „1984“ čini aktualnom danas kao i tada kada je napisana. Orwell je prije svega, kao socijalist, bio zgrožen u šta je metastazirala sovjetska država i to svoje razočaranje i užas pretočio u ideje koje nas i dan-danas plaše. Među političarima će i ljevica i desnica koristiti opća mjesta i pojmove romana, bez volje da ga razumiju ili pročitaju, kako bi zapalile mase iz ovog ili onog razloga.

Rating: 5 out of 5.

2. Lolita

(Vladimir Nabokov, 1955.)

“Lolita“ je čista fantazija, naracija satkana od riječi i slika, ispričana glasom ultimativnog nepouzdanog pripovjedača. Sofisticirani obrazovani um Humberta Humberta se ne može odvojiti od ultimativne poslastice, slasnije od francuske književnosti i bogatije od akademskog svijeta Nove Engleske – 12 godišnje djevojčice. On je monstrum koji ne zna da je monstrum, ganja i stalo mu je samo da preživi i da konzumira predmet svojih želja, koji, s obzirom da nije predmet, nego živo biće, možda ima, a možda i nema, vlastite ciljeve koje želi ostvariti u ovoj igri mačke i mačora. Lolita je iz svake perspektive žrtva, ali oslikana jezikom svog nepouzdanog zlotvora vidimo je i kao manipulatoricu koja uvidjevši da nad njim ima moć, ostaje trajno gladna te moći, te materijalnih prednosti koje ona donosi.

 • Pročitaj cijelu recenziju Lolita
 • Rating: 5 out of 5.

  3. The Great Gatsby / Veliki Gatsby

  (F. Scott Fittzgerald, 1925.)

  Zgrtanje bogatstva i društveni položaj kao preduvjet ima različite boje i okuse nemorala, za Fitzgeralda u to nema sumnje. Pisac koji je opjevao i dao ime „dobu jazza“ u svome najpoznatijem i klasičnom romanu nedvojbeno je zgađen svojim svijetom i vremenom. Sam je bio rastrgnut između želje da se „dokaže“ i pruži uzbudljiv ženi svog života (Zeldi koju je i oženio) pišući dobro plaćene priče za pomodne magazine i svojih umjetničkih ideala i aspiracija koje se za njegovog života nisu pokazale toliko uspješnima.

 • Pročitaj cijelu recenziju The Great Gatsby / Veliki Gatsby
 • Rating: 5 out of 5.

  4. A Passage to India / Put do Indije

  (E.M. Forster, 1924.)

  Godine 1957. E.M. Forster, gledajući unatrag u starosti, napisao je da svijet kasnog carstva iz “Puta do Indije” više ne postoji, ni politički ni društveno. Danas, više od 100 godina nakon dovršetka, roman je vjerojatno zastario kao i tada. Pa ipak – budući da je Forsterova briga uspostavljanje odnosa između britanskog učitelja i muslimanskog liječnika, odražavajući veću tragediju imperijalizma – “Put do Indije” stoji kao neobično bezvremensko postignuće, jedan od velikih romana 20. stoljeća.

  Rating: 5 out of 5.

  5. The Hobbit, or There and Back Again / Hobit

  (J.R.R. Tolkien, 1937.)

  „Hobbit“ još nije bio dovoljan da se stvori jedan novi žanr književnosti – fantasy, za to je trebao pravi epski pothvat, „Gospodar prstenova“ kojeg je J.R.R. Tolkien počeo objavljivati koje desetljeće kasnije. „Hobbit“ je više bajka, direktno inspirirana anglosaksonskim i nordijskim epovima, s početnim mjestom u nečemu što podsjeća na ruralnu Englesku u kojoj se Tolkien toliko dobro osjećao i udobno živio. I njegov hobit Biblo Baggins ugodno i udobno živi sve dok mu poznanstvo s čarobnjakom Gandalfom na vrata ne dovede trinaest patuljaka koji kreću u pustolovinu koja će im vratiti izgubljeno patuljačko kraljevstvo ispod planine u kojem svoj brlog sada ima strašni i moćni zmaj Smaug.

 • Pročitaj cijelu recenziju The Hobbit, or There and Back Again / Hobit
 • Rating: 5 out of 5.

  6. The Hunger Games (The Hunger Games #1) / Igre gladi (Igre gladi #1)

  (Suzanne Collins, 2008.)

  „Igre gladi“ su spektakularna subverzivna literatura za 21. stoljeće, young adult roman sparen s distopijskim, ali ispod tog sloja vreba još jedna neman koja prijeti da će iskvariti mlade umove ugojene na prehrani od televizijskog i obrazovnog programa. Distopijska budućnost koju nastanjuje i kojoj želi preživjeti Katniss Everdeen od tinejdžera stvara robu i robove koji će u konačnici služiti za zabavu masa. Igre gladi u kojima 24 djevojaka i momaka sudjeluje kao pokora potlačenih masa, a jedan preživljava da bi bio dignut do razine nacionalne ikone nije ništa drugo nego metafora za kapitalizam.

 • Pročitaj cijelu recenziju The Hunger Games / Igre gladi
 • Rating: 4.5 out of 5.

  7. The Catcher in the Rye / Lovac u žitu

  (J.D. Salinger, 1951.)

  Holden Caulfield je u sukobu sa svijetom i sa samim sobom. Strateška je pozicija je to uobičajena u adolescenciji. Sedamnaest mu je godina i na pragu je toga da izgubi tlo pod nogama. S jedne strane prijeti mu odrastanje, a s druge njegova vlastita otpornost na očekivanja drugih. U privatnoj školskoj instituciji koju pohađa mu poručuju da ga, s obzirom da je pao iz svih predmeta osim engleskog, ne mogu više držati na stanu i hrani.

 • Pročitaj cijelu recenziju The Catcher in the Rye / Lovac u žitu
 • Rating: 5 out of 5.

  8. Brave New World / Vrli novi svijet

  (Aldous Huxley, 1932.)

  Unuk T.H. Huxleyja, uglednog viktorijanskog znanstvenika i potomak slavne obitelji javnih intelektualaca, Aldous Huxley bio je prerano darovit kao mladić stekao je 1920-ih reputaciju za bešćutnu, satiričnu fikciju koja se svidjela tadašnjoj generaciji. Danas nije toliko popularan i uglavnom se čita kao kuriozitet svog vremena, ali ostaje poznat radi živahnosti njegove mašte, kao i njegove proze, koja je često preopterećena idejama.

  Rating: 4.5 out of 5.

  9. To Kill a Mockingbird / Ubiti pticu rugalicu

  (Harper Lee, 1960.)

  Naslov „Ubiti pticu rugalicu“ je objašnjen u jednoj rečenici knjige koja kaže kako je ubiti pticu rugalicu grijeh, jer ona ne čini nikome ništa nažao, ne uništava vrtove i usjeve, nego samo pjeva. Tako priča, ispričana pogledom djevojčice Scout koja opisuje svoju fascinaciju susjedom Boo Radleyem koji živi u vlastitom svijetu i borbu njenog oca odvjetnika Atticusa Fincha (finch = ptica zeba) da oslobodi nepravedno za silovanje bjelkinje optuženog Crnca Toma Robinsona (robin = ptica crvendać).

 • Pročitaj cijelu recenziju To Kill a Mockingbird / Ubiti pticu rugalicu
 • Rating: 4.5 out of 5.

  10. Harry Potter and the Philosopher’s Stone (Harry Potter #1) / Harry Potter i kamen mudraca (Harry Potter #1)

  (J.K. Rowling, 1997.)

  Zahvaljujući knjigama o Harry Potteru koje su se opsesivno pratile i Amazonu zbog kojeg su knjige postale dostupnije (iako ne financijski) nego ikada, počeli smo čitati više nego ikada. Prvi roman, „Harry Potter i kamen mudraca“ je izašao 1997. i bio je, poput sljedeća 2 nastavka zabavan, dobro strukturiran i napisan, roman za djecu i mlade u dobi do 20 godina. Kasniji romani su postali opsežna gotička istraživanja straha od smrti i smrti same, ali ovdje na početku smo imali svježu dječju avanturu.

 • Pročitaj cijelu recenziju Harry Potter and the Philosopher’s Stone / Harry Potter i kamen mudraca
 • Rating: 4 out of 5.

  11. Lord of the Flies / Gospodar muha

   (William Golding, 1954.)

  „Gospodar muha“ izražava nimalo optimističan pogled na čovječanstva, no, nije baš, ako ćemo pratiti sličan jedan kasniji stvaran događaj, baš realan pogled na čovječanstvo. Ali, u kontekstu svih zvjerstava koja su se zbivala tijekom XX. stoljeća, možemo reći da je svakako uzbudljiv pogled u predjele mračnog dijela kolektivne psihe čovječanstva. Negdje tijekom nuklearnog III. svjetskog rata je srušen avion nad Pacifikom. Skupina britanskih dječaka je jedina preživjela pa na pustom rajskom otoku pokušavaju organizirati svoje daljnje preživljavanje i spas s mora.

 • Pročitaj cijelu recenziju Lord of the Flies / Gospodar muha
 • Rating: 5 out of 5.

  12. Der Prozeß / Proces

   (Franz Kafka, 1925.)

  Smatra se da “Proces” ne može biti samo obična priča o čovjeku, Josefu K, koji je uhvaćen u sudski proces koji će košmarnu neizbježnost dovesti do njegovog pogubljenja. Zasigurno je to barem alegorija nevolje palog čovjeka, njegova stanja trajne i nepopravljive krivnje u svijetu iz kojega je izbrisana svaka nada. Ipak, knjiga ima svoje izravne izvore u svjetovnim, iako ekstremnim okolnostima Kafkinog života, a posebno u onome što Elias Canetti naziva Kafkinim “drugim procesom”.

  Rating: 5 out of 5.

  13. The Lord of the Rings / Gospodar prstenova (trilogija)

  (J.R.R. Tolkien, 1954.)

  Tolkienova priča o malom hobitu i pustolovini u koju se tami i natrag uputio s nepoznatim patuljcima je dobila mitološki okvir i kulminaciju s trilogijom „Gospodar prstenova“. Fantasy je njime dobio mjesto i u visokoj književnosti, jer način na koji Tolkien barata jezikom je umjetnost ukorijenjena u znanosti. Njegova profesura na Oxfordu i znanje iz staroengleskog i staronordijskog jezika i povijesti je dala plodno tlo na kojem je njegova mašta mogla uzgojiti vlastitu mitologiju svijeta u kojem su nekada vladali vilenjaci i čarobnjaci, da bi se morali povući jer nastupa vrijeme ljudi. Borba između dobra i zla je vječna, zlo biva poraženo, ali nikada uništeno, a na strani dobra se stalno uzdižu novi heroji koji vraćaju ravnotežu svijetu.

 • Pročitaj cijelu recenziju Gospodar prstenova / Lord of the Rings (trilogija)
 • Rating: 5 out of 5.

  14. Midnight’s Children / Djeca ponoći

  (Salman Rushdie, 1981.)

  Drugi roman Salmana Rushdieja uzeo je indijski engleski roman, revolucionirao ga vjenčanjem fikcije Jane Austen i Charlesa Dickensa s usmenom narativnom tradicijom Indije, te napravio roman magičnog realizma (taj je naziv u to vrijeme tek nastajao) za novu generaciju. Novo globalno čitateljstvo našlo je, u priči smještenoj u Bombayu, djelo suvremene fantastike koja je pripojila priče o istoku i zapadu u samoispovjednu izmišljotinu koju pripovijeda izrazito simbolična figura Saleema Sinaija, indijskog dječaka rođenog točno u u ponoć, 15. kolovoza 1947.,na dan indijske nezavisnosti.


  15. Harry Potter and the Deathly Hallows (Harry Potter #7) / Harry Potter i darovi smrti (Harry Potter #7)

  (J.K. Rowling, 2007.)

  „Harry Potter i darovi smrti“, kako je pomalo zavaravajuće preveden originalni naslov „Harry Potter and the Deathly Hallows“, zadnja je knjiga u sagi o borbi dobra i zla nevinog mladog čarobnjaka i onog koji je utjelovljenje zla, Lorda Voldemorta. Njime se zaokružuje centralna preokupacija serijala, suočavanje sa i pobjeda nad smrću. Odiseja Harry Pottera počinje time što postaje Onaj-koji-je-preživio napad ubilačkom kletvom najvećeg od crnih magova, a završava Harryjevom konačnom pobjedom i doslovnim uskrsnućem, odnosno vraćanjem iz mrtvih. Voldemort nije imao šanse od samog početka.

 • Pročitaj cijelu recenziju Harry Potter i darovi smrti
 • Rating: 4 out of 5.

  15. The Grapes of Wrath / Plodovi gnjeva

  (John Steinbeck, 1939.)

  Ovo je “američka knjiga” koju je Steinbeck uvijek želio napisati, realistička snažna priča koja predstavlja primjere prilično primitivnih instinkta koji su izvorno vladali anglo-američkim romanom, krik bijesa, odnosno miješanje gorčine radnog čovjeka, prerijske narodne mudrosti i obične ljevičarske politike. sve to od prodavanog i popularnog prodavanog pisca nadahnutog da podigne svoje pero zbog dubokog osjećaja društvene nepravde, u ovom slučaju užasnih uvjeta useljeničkih imanja na američkom jugozapadu.

  Rating: 5 out of 5.

  17. Män som hatar kvinnor (Millennium #1) / Muškarci koji mrze žene (Millennium #1)

  (Stieg Larsson, 2005.)

  Ovo je nasilni triler koji se fokusira na složenu financijsku prijevaru i zlokobnu tajnu moćne obitelji. Počinje polako, s detaljima o tome kako jedna švedska tvrtka otima državna sredstva za pokretanje lažnog poslovanja u Rusiji. Roman ubrzava kada uđe u složenost prošlosti bogate obitelji Vanger. Četrdeset godina ranije Harriet Vanger nestala je s obiteljskog privatnog otoka. Nitko je nije vidio kako odlazi, nema tragova njezina nestanka i nema leša. Njezin ujak je, međutim, uvjeren da ju je ubio član obitelji.

  Rating: 4.5 out of 5.

  18. Братья Карамазовы / Braća Karamazovi

  (Fjodor Mihajlovič Dostojevski, 1879.)

  Prikazuje živote Ivana, Dmitrija, Alekseja i Smerdjakova, sinova Fjodora Karamazova, brutalnog zemljoposjednika. Kad Fjodor bude ubijen, životi tih ljudi zauvijek se promijene; pripovijest istražuje perspektivu svakog sina, dajući svakom motiv za očevo ubojstvo. Kao i u slučaju kraćih djela Dostojevskog, pisanje je uzbudljivo i njegov stil više sliči na stil modernog romana nego na roman s kraja 19. stoljeća

  Rating: 5 out of 5.

  19. The Fault in Our Stars / Greška u našim zvijezdama

  (John Green, 2012.)

  Strašnija od „Sumraka“ i herojskija od „Igara gladi“, „Greška u našim zvijezdama“ slika destrukciju i smrt kao onaj dio života koji je neminovan, od kojeg svi strepimo, ali s kojim se jedino možemo suočiti prihvaćajući ga. Hazel je 16-godišnjakinja koja boluje od raka štitnjače koji joj se proširio na pluća. Rak je pod kontrolom, ali su pluća slaba pa treba pomoć boce s kisikom za disanje. Na grupi za pomoć tinejdžerima oboljelima o raka upoznaje 17-godišnjeg Augustusa čiji se rak kostiju povukao. Odmah se zacopaju jedno u drugo i ostatak je njihovog druženja borba za svaki trenutak koji im preostaje.

 • Pročitaj cijelu recenziju The Fault in Our Stars / Greška u našim zvijezdama
 • Rating: 4.5 out of 5.

  20. On the Road / Na cesti

  (Jack Kerouac, 1957.)

  Ono što odlikuje Kerouacovo pisanje je intenzivno i na kraju tragično čovječanstvo. Nije morao pisati ni o čemu, o konobarici koja je čistila tanjure u sumornoj zalogajnici neke zabiti u jesenski sumrak, a opet udahnuti čitav svijet imaginarnog života mjestima i ljudima koje vidi. Ako s vremena na vrijeme dođe do recidiva u škrtost izraza, kao što ih nesumnjivo ima, oni su nusprodukt pisca koji je mogao vidjeti ranjivost u svima, dušu stvari koje bi nas trebale potaknuti da si međusobno pomažemo.

  Rating: 4.5 out of 5.

  21. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban / Harry Potter i zatočenik Azkabana

  (J.K. Rowling, 1999,)

  Treća knjiga u serijalu o Harry Potteru je uvela jedan od najfascinantnijih likova, zatočenika iz naslova, Harryjevog krsnog kuma, Siriusa Blacka. „Harry Potter i zatočenik Azkabana“ je i najomiljenija knjiga iz serijala. J.K. Rowling je pišući je već bila milijunašica i mogla se opušteno prepustiti likovima i priči za koju je bila sigurna kako će se razvijati. Stoga, iako korača po poznatim i sigurnim stazama koje su joj osigurale uspjeh ipak uvodi teme iluzije i našeg nepoznavanja stvarne prirode stvari. Ništa nije onako kako se čini je centralna tema knjige. Nešto što će se obilato koristiti za obrate do kraja serijala. Svijet oko Harry Pottera će do kraja tonuti sve više u tamu.

 • Pročitaj cijelu recenziju Harry Potter and the Prisoner of Azkaban / Harry Potter i zatočenik Azkabana
 • Rating: 4 out of 5.

  22. Harry Potter and the Half-Blood Prince (Harry Potter #6) / Harry Potter i princ miješane krvi (Harry Potter #6)

  (J.K. Rowling, 2005.)

  „Harry Potter i Princ miješane krvi“ opisuje proces u kojem svijet klizi u mrak, kada se vraća Gospodar tame, s potpunim dnom u trenutku na kraju knjige kada Snape ubije Dumbledorea. S Voldemortovim povratkom među žive saznajemo sve detalje koji su bili potrebni da se upotpuni njegova pozadinska priča. Način na koji je rascijepio svoju dušu ne bi li se učinio besmrtnim. Usporedo s time mali čarobnjaci postaju mladi čarobnjaci, iz djece se pretvaraju u mlade tinejdžere sa svim dodatnim opterećenjima koje to razdoblje u životu predstavlja.

 • Pročitaj cijelu recenziju Harry Potter i Princ miješane krvi
 • Rating: 4 out of 5.

  23. Pride and Prejudice / Ponos i predrasuda

  (Jane Austen, 1813.)

  Aliteracija u naslovu, vjerojatno sklepana nakon uspjeha njenog prethodnog romana „Sense and Sensibility“, nas navodi na krivi put u traženju značenja ovog djela Jane Austen. Glavni motiv njenih djela je odnos pojedinca i društva, mogućnosti individualizma u društvu kojem vladaju strogi zakoni i pravila, od kojih su mnoga nenapisana. Nešto, što je ona sigurno sama prilično jako proživljavala, a njen joj je talent za pisanje, melodramu i pripadajuće zaplete omogućio neke prihode u vremenu kada žena nije smjela potpisivati ugovore.

 • Pročitaj cijelu recenziju Ponos i predrasude
 • Rating: 4.5 out of 5.

  24. Harry Potter and the Goblet of Fire (Harry Potter #4) / Harry Potter i plameni pehar (Harry Potter #4)

   (J,K. Rowling, 2000.)

  „Harry Potter i plameni pehar“ se događa na četvrtoj Harryjevoj godini u Hogwartsu. Škola čarobnjaštva te godine je domaćin Tromagijskom turniru na kojem se osim Hogwartsa natječu bugarska i francuska škola čarobnjaštva. Plameni pehar je taj koji odabire natjecatelje koji će predstavljati školu i, iako je odabrao sva tri, pehar natjecateljima dodaje i Harry Pottera, jer je očito netko ubacio i njegovo ime.

 • Pročitaj cijelu recenziju Harry Potter i plameni pehar / Harry Potter and the Goblet of Fire
 • Rating: 4 out of 5.

  25. The Sound and the Fury / Krik i bijes

  (William Faulkner, 1929.)

  Četiri dijela knjige, koji govore o raspadu južnjačke obitelji, kreću se naprijed -natrag kroz vrijeme. Knjigu je sam Faulkner opisao kao “pravog kurvinog sina … najvećeg kojeg ću ikada napisati”. Iako je u prošlosti bilo pokušaja da se utvrdi njegova promjenjiva kronologija, sa sigurnošću možemo reći da postoji 14 različitih vremenskih linija u Benjyjevom odjeljku knjige, koji se kreće kroz godine između 1900. i otvaranja 7. travnja 1928. dok Luster i Benjy lutaju posjedom Compsonovih.

  Rating: 5 out of 5.

  26. Harry Potter and the Order of the Phoenix (Harry Potter #5) / Harry Potter i Red feniksa (Harry Potter #5)

  (J.K. Rowling, 2003.)

  Stvari postaju doista ozbiljne u „Harry Potter i Red feniksa“, petoj i najdužoj knjizi serijala. Iako je prethodna knjiga, „ Harry Potter i plameni pehar“ završila Voldemortovim povratkom i smrću Cedrica Diggoryja, sva van Harryjevog uskog kruga ljudi imaju problema suočiti se sa realnošću povratka Gospodara Tame. Stoga se pojavljuje Red feniksa, Dumbledoreova tajna organizacija dobrih i moćnih čarobnjaka koji se bore protiv Voldemorta i sve većeg broja Smrtonoša.

  Rating: 4 out of 5.

  27. Divergent (Divergent #1) / Različita (Različita #1)

  (Veronica Roth, 2011.)

  “Različita“ je očigledni korak da se zaradi lova na uspjehu „Igara gladi“. U oba slučaja je riječ o distopijskom romanu namijenjenom mlađoj publici (young adult) sa ženskim glavnim likom. Priča u kojoj mlada žena, na pragu zrelosti mora odabrati drugačiji put za sebe od onog kojeg joj nameće represivno društvo, a pri tome, unatoč smrtnoj opasnosti za nju i sve koje voli, ima prilike doista upoznati sebe i steći naklonost starijeg muškarca koji će joj pružiti bezuvjetnu podršku i možda ljubav, mora postati globalni hit ukoliko je donekle pristojno dozirana i napisana.

 • Pročitaj cijelu recenziju Različita
 • Rating: 3.5 out of 5.

  28. The Help / Sluškinje

   (Kathryn Stockett, 2009.)

  Kathryn Stockett uspijeva savršeno spojiti činjenice i fikciju, istražujući različite emocije, od tuge do sreće – ponekad sve u istom odlomku. Radnja j smještena u Jackson, Mississippi početkom 1960 -ih, “Sluškinje” prikazuju vrhunac rasne segregacije. Knjigu pripovijedaju tri vrlo različite žene; Minny, crna sluškinja koja zbog vruće glave ne može zadržati posao, Aibileen, još jedna crnkinja koja odgaja svoje “sedamnaesto bijelo dijete”, i gospođica Skeeter, na suprotnom kraju spektra, bijela žena koja želi biti spisateljica.


  29. Gone Girl / Nestala

  (Gillian Flynn, 2012.)

  U svojoj mračnoj sprdačini na račun suvremenog stanja u društvu, ekonomiji i međuljudskim odnosima Gillian Flynn pušta dva savršeno nepouzdana pripovjedača da nas na vode kroz svoje mutne vode i da se na svakoj stranici pitamo što se, do vraga, događa. K vragu je otišlo sve, suvremeni svijet već davno, onda ekonomija, a nakon toga i tiskani mediji koji su ovisili o oglašivačima i publici koja je u stanju držati pažnju na tekstu dužem od twitter feeda.

 • Pročitaj cijelu recenziju
 • Gone Girl / Nestala
 • Rating: 4.5 out of 5.

  30. The Kite Runner / Gonič zmajeva

   (Khaled Hosseini, 2003.)

  „Gonič zmajeva“ Khaleda Hosseinija nam slomi srce već negdje u prvom dijelu, kada rat u Afganistanu još nije počeo u niti jednom svom obliku, a onda ga nastavi gnječiti s jedinim olakšanjem na kraju koje je saznanje da se i s takvim srcem može nastaviti živjeti. Pratimo Amirov život od relativno idiličnog odrastanja u bogatoj četvrti Kabula pa do par desetljeća kasnije kada obitelj bježi u Ameriku, a on se vraća kako bi iz razorenog  Afganistana izvukao sina svog nekadašnjeg najboljeg prijatelja.

  Rating: 4.5 out of 5.

  31. Animal Farm / Životinjska farma

  (George Orwell, 1945.)

  “Životinjska farma“ Geroge Orwella je satira na račun Oktobarske revolucije i Staljinovog SSSR-a do kojeg je u tom trenutku dovela, studija o izazovima i problemima samoupravljanja i upozorenje o koruptivnoj snazi politike i moći. Svemu tome je Orwell imao prilike svjedočiti kao pripadnik milicije POUM-a, trockističko-marksističke stranke koja je bila žrtva staljinističkih čistki koju je usred Španjolskog građanskog rata u Barceloni i Kataloniji provodila Komunistička partija Španjolske. Razjedinjena fronta je doprinijela padu Republike, a Orwell je svoje razočaranje prvo opisao u memoarima „Kataloniji u čast“.

 • Pročitaj cijelu recenziju Životinjska farma
 • Rating: 4.5 out of 5.

  32. L’Étranger / Stranac

  (Albert Camus, 1942.)

  Albert Camus je napisao svoju dužu novelu „Stranac“ kako bi izrazio svoju ranije formiranu filozofiju apsurda. Izdana je u manjoj nakladi usred nacističke okupacije Francuske. Filozofija koja je nastala nakon percipiranog sukoba između čovjeka koji traži smisao svoga postojanja i svijeta koji mu to odbija dati je našla plodno okruženje usred najvećeg krvoprolića u povijesti i svih ostalih strahota koje su ga pratile. U njoj je njegov junak Mersault ravnodušan prema svijetu koji ga zbog toga osuđuje na smrt. U jednom slučajnom sukobu na plaži ubija Arapa, a na suđenju je glavni argument optužbe kako nije plakao na sprovodu svoje majke. Zbog toga biva osuđen na smrt.

 • Pročitaj cijelu recenziju Stranac
 • Rating: 5 out of 5.

  33. Catching Fire (The Hunger Games #2) / Plamen (Igre gladi #2)

  (Suzanne Collins, 2009.)

  “Plamen” je nastavak “Igara gladi” koji nas vodi dublje u posljedice preživljavanja igara i mučne noćne more kojih se e Katniss ne može riješiti. Onsa se sada suočava s prijetnjom gubitka svojih najmilijih kad predsjednik Snow shvati da su neki ljudi Katnissino preživljavanje shvatili kao čin prkosa.

  Rating: 4 out of 5.

  34. Slaughterhouse Five or The Children’s Crusade / Klaonica-pet ili dječji križarski pohod

  (Kurt Vonnegut, 1969.)

  Vonnegut je i dalje više kultna figura nego književni gigant (i vjerojatno bi to preferirao), ali zaslužuje uvrštenje među klasike ovim romanom o Billyju Pilgrimu, čovjeku koji se otkačio od vremena. Pilgrim je bespomoćno razbacan iz desetljeća u desetljeće živeći epizode svog života u nekom posebnom slijedu, ne isključujući vlastitu smrt, zarobljavanje izvanzemaljaca zvanih Tralfamadorijci i traumatičnu službu u Drugom svjetskom ratu, kada proživljava bombardiranje Dresdena vatrenim bombama. “Klapnica pet” je ciničan roman, ali ispod gorkog, mrkog humora je očajnički, bolno iskren pokušaj da se suoči s monstruoznim zločinima 20. stoljeća.

  Rating: 5 out of 5.

  35. A Game of Thrones (A Song of Ice and Fire #1) / Igra prijestolja (Pjesma leda i vatre #1)

   (George R.R. Martin, 1996.)

  Jednostavna je i lako uočljiva činjenica o Martinovoj izuzetnoj sposobnosti pripovijedanja. Svako poglavlje završava učinkovitom napetošću, svaka od brojnih priča sadrži desetke drugih, a sva ona doprinose daljnjim važnim pitanjima o sudbini svakog od njegovih stotina likova. Stalo nam je do nekoliko njih, ali nas zanima što se dogodilo sa svakim. Naoko sve počinje s jasnom moralnom podjelom na crne i bijele, ali kako se priča odmotava sve više nijansi ulazi u smjesu. Tko sada ne bi uzeo sljedeći roman bez obzora na skoro 1000 stranica?

  Rating: 4.5 out of 5.

  36. El Ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha / Bistri vitez Don Quijote od Manche

   (Miguel de Cervantes Saarveda, 1605.)

  Snaga romana (i svih romana, ali posebno ovog) leži u potrebi da se izmisle ljudi i stvari koje ne postoje. U tom smislu Quijotova želja da svijet bude mjesto ekstremnih avantura, u obzir uzimajući visoke moralne vrline i čedne spolne strasti, format je svake ljudske potrebe da svijet učini stvarnijim i smislenijim kroz nestvarnost umjetnosti. Osobita Cervantesova vještina leži u načinu na koji veselo zbunjuje vlastite čitatelje pišući o začaranim vjetrenjačama i mjehovima, čarobnim kacigama i brijačevim lavorima.

  Rating: 5 out of 5.

  37. Gulliver’s Travels / Gulliverova putovanja

   (Jonathan Swift, 1726.)

  Kada su „Gulliverova putovanja“ Jonathana Swifta objavljivana u različitim oblicima za njegovog života smatrana su bijesnom, opscenom i ljutom satirom bez obzira na to što su izdavači originalni tekst kratili i mijenjali kako bi izbjegli moguće tužbe. Ne treba nas čuditi, jer se autor dotakao svekolikih aspekata građanskog života prve polovice 18. stoljeća, te opleo po društvenim odnosima, ljudskoj prirodi, politici, međunarodnim odnosima, znanosti, umjetnosti, muškarcima, ženama, bogatašima, sirotinji, vladarima, slugama, mladome, starome, ljudima i životinjama.

 • Pročitaj cijelu recenziju Gulliverova putovanja
 • Rating: 4.5 out of 5.

  38. Madame Bovary / Gospođa Bovary

   (Gustave Flaubert, 1857.)

  Flaubertova neegzotična priča o dosadi i preljubu u ravnicama Normandije u 19. stoljeću, “Gospođa Bovary” možda je najpažljivije napisana knjiga u povijesti književnosti. Umjesto pet godina beskrajnog ugađanja, možda je moga svoju provincijsku priču ispaliti u par mjeseci. No, Flaubert je činio čudne stvari, poput uklanjanja svakog autorovog glasa ili čvrstog moralnog centra; upotrijebio je imperfekt kao svoje glavno vrijeme, dajući radnji osjećaj stajanja u vremenu. Poigravao se različitim nijansama ironije do najdubljih nijansi patosa, kliznuo između subjektivnog i objektivnog gledišta bez stanke. Prva četvrtina knjige više govori o Charlesu, najglupljem od svih muževa, nego o Emmi – čije su oči poput emajla plave, tamnoplave, smeđe i crne.

  Rating: 5 out of 5.

  39. A Clockwork Orange / Paklena naranča

  (Anthony Burgess, 1962.)

  Poput “1984.”, ovo je knjiga u kojoj se čitav društveni poredak uspostavlja kroz jezik. Kako bi naznačio opaki svijet 15-godišnjeg delinkventa Alexa i njegovih ubojitih prijatelja, Burgess je stvorio “nadsat”, bogat futuristički izražaj. “Sinny” za “kino”. “viddy” za “vidi”, “hororhow” za “dobro” – od ruskog “harašo”, što nam daje neku ideju o tome i kako je totalitarizam prevladao. Riječi ga smještaju u svijet iskvarenih vrijednosti, nasilja i bezgranične infantilne popustljivosti. (Njegova droga je “mlijeko plus.”) Kad vlasti uhvate Alexa i podvrgnu ga psihološkoj uvjetovanosti kako bi mu postalo mučno zbog svakog impulsa prema nasilju, Burgessova knjiga postaje razmišljanje o tome može li svijet u kojem se zlo može slobodno izabrati još uvijek biti bolji od onog u kojem je dobrota prisiljena.

  Rating: 4.5 out of 5.

  40. Catch 22 / Kvaka 22

  (Joseph Heller, 1961.)

  Kvaka 22 je pojam koji označava birokratski idiotizam toliko uzvišen da se nakon što ga čujete zamišljeno počnete gledati kroz prozor. Radnja romana je smještena na izmišljeni otok u blizini obale Italije tijekom Drugog svjetskog rata, gdje je stacionirana američka bombarderska skupina. Očajnički želeći impresionirati svoje nadređene, pukovnik Cathcart stalno povećava broj misija koje njegovi ljudi moraju letjeti. Naš junak, Yossarian, preletio je 50. Izluđen voljom za životom, želi van. No, osujetila ga je kvaka 22, klauzula koja kaže da piloti ne moraju letjeti ako su proglašeni ludima, ali da je bivanje ludim od straha u osnovi racionalno. Stoga svatko tko želi prestati ili se boji letjeti ne može biti lud.

  Rating: 4.5 out of 5.

  41. Jane Eyre

  (Charlotte Brontë, 1847.)

  U iznimnom iskoraku za tadašnji engleski roman, posuđujući intimnost epistolarne tradicije iz 18. stoljeća, Charlotte Brontë pronašla je način kako opčiniti čitatelja kroz intenzivno privatnu komunikaciju s njim ili njom. Mi, autorica i Jane Eyre postajemo jedno. Zbog toga se može smatrati pretečom romana tijeka svijesti. Dodajte ovome prozni stil iskrene jednostavnosti i dobit ćete viktorijanski roman koji je očarao njegovu generaciju. Čak i danas, mnogi čitatelji nikada neće zaboraviti trenutak kada su prvi put ušli u čudan, sumorni svijet ove izuzetne knjige.

  Rating: 5 out of 5.

  42. Ulysses / Uliks

  (James Joyce, 1922.)

  Danas romanopisci koji pišu stotinu godina nakon dovršetka “Uliksa” još uvijek pišu u sjeni ovog izvanrednog postignuća. Ponekad se kaže da je beletristika na engleskom jeziku od 1922. niz fusnota za Joyceovo remek-djelo.


  43. The Lion, the Witch and the Wardrobe (The Chronicles of Narnia #1) / Lav, vještica i ormar

  (C.S. Lewis, 1950.)

  “Narnijske kronike” je preveliko ime za seriju od sedam romana brzo nastalih tijekom tri ili četiri godine. Prilično su raznovrsni. Jedno od zadovoljstava koje nude je odstupanje od središnje priče.

 • Pročitaj cijelu recenziju Lav vještica i ormar
 • Rating: 4 out of 5.

  44. Mockingjay (The Hunger Games #3) / Šojka rugalica (Igre gladi #3)

  (Suzanne Collins, 2010.)

  Premda se “Šojka rugalica” može činiti nedovršenom, to je dobro napisana iako vjeorjatno požurena knjiga. Za razliku od njezinih prethodnih knjiga, ovo je ratna priča, ali je akcija u njoj sporadična, nasilna i ponekad neočekivana. Mnogim čitateljima ponašanje Katniss također se može učiniti regresivnim, ali valja se sjetiti da je namjera ove knjige bila uzeti Katniss njezin osjećaj herojstva, baš kao što je rat uzeo živote ljudi oko nje.

  Rating: 4 out of 5.

  45. The Book Thief / Kradljivica knjiga

  (Markus Zusak, 2005.)

  Kradljivica knjiga“ ima kao svoj središnji lik jednu djevojčicu, pripovjedač je Smrt, a događa se u nacističkoj Njemačkoj za vrijeme 2. svjetskog rata. Kao pretpostavka, bila bi to sumorna priča, ali ova Smrt je puna suosjećanja, zaposlena preko svake mjere, ali puno više ljudska od onih koji su joj dali toliko posla. Liesel, čije stradanje pratimo, koja je dana na skrb obitelji Hubermanovih, a koja će putem skrivati i jednog Židova je biće puno nade koje u nedostatku života krade knjige, ne puno njih, tek pokoju tu i tamo, usput učeći čitati i na njihovim stranicama nalazi slobodu od svijeta koji je okružuje.

  Rating: 4.5 out of 5.

  46. The Adventures of Huckleberry Finn / Pustolovine Huckleberry Finna

  (Mark Twain, 1884.)

  Glas novog kontinenta odjekuje glasno i jasno od prve do posljednje stranice. “Huckleberry Finn” je inspiriran prethodnim romanom (“Pustolovine Toma Sawyera”) koji je bio dječja literatura. Ovo je knjiga koja slavi izgubljeni svijet djetinjstva, prostor i misterij američkog srednjeg zapada. Iznad svega, mitologizira pitanje rase koja je mučila SAD toliko desetljeća. Tako Huck Finn pluta niz veliku rijeku koja teče kroz srce Amerike, a u ovoj avanturi prati ga veličanstveni lik Jima, odbjeglog roba, koji se također bori za svoju slobodu.

  Rating: 4.5 out of 5.

  47. The Lightning Thief (Percy Jackson and the Olympians #1) / Kradljivac gromova (Percy Jackson i Olimpijci #1)

  (Rick Riordan, 2005.)

  Percy Jackson misli da je samo zločesti dječak s teškoćama u učenju i ADHD -om sve dok ne sazna da je sin Posejdona, boga mora. Dolazi u kamp za obuku, na sigurno mjesto od čudovišta gdje susreće druge polubogove. No, ubrzo saznaje da je Zeusova glavna munja ukradena i da je on glavni osumnjičeni. Da se riješi ove optužbe, odlazi u opasnu potragu ispunjenu mitološkim čudovištima kako bi pronašao pravog lopova i izbjegao rat među bogovima.


  48. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy / Vodič kroz galaksiju za autostopere

  (Douglas Adams, 1979.)

  Ovo je priča o dva ljudska bića koja su preživjela besmisleno uništenje Zemlje i njihovim pustolovinama u prostoru i vremenu pokušavajući otkriti smisao života ili, u slučaju Arthura Denta, jednostavno pronaći pristojnu šalicu čaja ( što ponekad može predstavljati istu stvar).

  Rating: 4.5 out of 5.

  49. Fahrenheit 451

  (Ray Bradbury, 1953.)

  Nema frke, možete spaliti sve naše knjige, jer su sada sigurne negdje u cloudu. Na tabletu, mobitelu ili li računalu možemo čitati Bibliju, njene zabranjene knjige, markiza de Sada, Mahabharatu, biografiju Danijele Martinović i Raya Bradburya.

  Rating: 4.5 out of 5.

  50. Harry Potter and the Chamber of Secrets (Harry Potter #2) / Harry Potter i odaja tajni (Harry Potter #2)

  (J.K. Rowling, 1998.)

  “Harry Potter i odaja tajni“ je nastavak koji je najavio ono što sada znamo, da je serijal knjiga o Harry Potteru najuspješniji serijal knjiga ikada, niz knjiga koji je stvorio način na koji doživljavamo književnost početka 21. stoljeća. Harryjeva druga godina na Hogwartsu otkriva još neke njegove tajne dok se suprotstavlja čudovištu puštenom iz naslovne odaje tajni. Nitko niti ne zna što je to čudovište, jer svi koji su ga vidjeli završe mrtvi ili okamenjeni.

 • Pročitaj cijelu recenziju Harry Potter i odaja tajni
 • Rating: 3.5 out of 5.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.